12°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

10.05.2024 / 19:12 Regija - Dva avionska leta

Srbija šalje humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze

Srbija šalje humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze
Foto: TANJUG
Vlada Srbije usvojila je danas zaključak kojim se državi Palestini upućuje humanitarna pomoć u robi, kao vid pomoć ugroženom stanovništvu usljed kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Humanitarna pomoć daje se u hrani, vodi, medicinskoj opremi, kao i šatorima za smještaj porodica, ukupna vrijednost robe je blizu tri miliona eura, a u težini od blizu 900 tona, saopćila je Vlada Srbije.

S obzirom na urgentnost situacije i opredjeljenost Srbije da se pomogne palestinskom stanoviništvu, pomoć se šalje u dva avionska leta, od kojih prvi avion leti danas, dok se drugi upućuje sutra.

Cijeneći značaj humanitarne pomoći današnji avion sa robom, prema informacijama Ministarstva vanjskih poslova, dočekat će ambasador Srbije u Egiptu.

Iz Vlade napominju da niko ne može da procijeni period u kojem će pomoć Srbije stići do stanovnika Gaze imajući u vidu složenost situacije.

- Ostatak humanitarne pomoći prevozit će se brodskim putem u više navrata. Plan je da, kada pomoć stigne u Egipat, bude preuzeta od strane Crvenog polumjeseca Egipta i dalje kamionima prevezena u Pojas Gaze. To sve govori o složenosti procedure za vršenje isporuke humanitarne pomoći, kao i o neophodnosti iste - saopćila je Vlada Srbije.

Vlada se istim zaključkom saglasila i sa prijedlogom Ministarstva vanjskih poslova da se Vlada Republike Srbije odazove pozivu specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) za pružanje finansijske podrške Programu za hitnu pomoć Gazi, uplatom sredstava u iznosu od 10.000 eura.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo