25°C
Mostar 28°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

13.05.2024 / 16:23 Regija - Predsjednik Hrvatske

Milanović: Dodik je uvrijedio hrvatske antifašiste i hrvatski narod

Milanović: Dodik je uvrijedio hrvatske antifašiste i hrvatski narod
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović oglasio se povodom tvrdnji Milorada Dodika da je hrvatski narod kolektivno kriv zbog zločina ustaša.

"Vrlo je malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizovali sa zločinima ustaškog režima", kazao je jučer Dodik iz Donje Gradine, gdje održavala komemoracija za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac.

Dodik je ponovio spornu brojku od 700.000 ubijenih u Jasenovcu, istakavši da su se u Hrvatskoj "stotinu godina oštrile sjekire" da bi se od 1941. godine počelo ubijati Srbe. Najavio je kako će u Donjoj Gradini Srbija i RS napraviti svoj spomenik žrtvama Jasenovca kako "ne bi ograničavao" način na koji će oni to ubuduće komemorisati.
 
Index prenosi Milanovićev odgovor:

"Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra neprihvatljivima i nadasve neistinitima tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika u Donjoj Gradini, na obilježavanju sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Milorad Dodik je, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao kako je 'vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima', što apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod.

Ovakve matrice samo štete interesima Hrvata i Srba i u Hrvatskoj i u BiH. Hrvatski narod je iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani historije, na pobjedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje historije, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo krivotvorenje istine."

"I to samo s ciljem kako bi se nekima dopao na jedan dan. Ovakve tvrdnje, osim što su potpuno neistinite, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivice hrvatskom narodu.

Kao čovjek koji se ponosio svojim antifašističkim korijenima, Milorad Dodik dobro zna da su Hrvati među prvima u Evropi formirali antifašistički partizanski odred te da su se hrvatski antifašisti borili ne samo za oslobođenje od njemačke i talijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim provodio.

Činjenica što je prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostave tzv. NDH i što je najvećim dijelom sastavljen od Hrvata, jasno govori kako Hrvati nisu prihvatili ustaški režim. Tok Drugog svjetskog rata pokazao je da su Hrvati dali veliki doprinos antifašističkoj borbi ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH."

"Partizanska vojska u Hrvatskoj bila je narodna vojska u kojoj su uz Hrvate učestvovali i Srbi i svi drugi koji su u fašizmu prepoznali zajedničkog protivnika. Ne samo da hrvatski narod u ogromnoj većini nije prihvatao ustaški režim nego mu se, kada je to bilo najvažnije, i aktivno suprotstavio učestvovanjem u antifašističkoj borbi za što je podnio ogromne žrtve.

O historiji se mora govoriti argumentima, o historiji se može i treba polemizovati, ali s puno više razuma nego što to sada čini Milorad Dodik. Hrvatska se nema čega stidjeti, upravo suprotno, ponosi se, jer je učestvovanjem većine naroda u antifašističkoj borbi izabrala pravedan i pobjednički put."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo