13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

15.05.2024 / 14:53 Politika - Reakcije

Suljagić: Opasna poruka Mađarske, Vučić je licemjer

Suljagić: Opasna poruka Mađarske, Vučić je licemjer
Foto: Arhiv

Nakon najave iz Budimpešte da će Mađarska glasati protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u, a nakon posjete predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, nizom reakcija oglasio se direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

"Odluka Mađarske da glasa protiv rezolucije Generalne skupštine UN-a o Srebrenici je duboko uznemirujući stav koji se ne može zanemariti.

Ova rezolucija je imala za cilj da oda počast sjećanju na hiljade žrtava genocida u Srebrenici, mračno poglavlje u savremenoj historiji obilježeno nezamislivim zločinima.

Glasanjem protiv nje, Mađarska se stavila u red s snagama poricanja i revizionizma, podrivajući međunarodne napore da se prizna i nauči iz ove tragedije.

Ova odluka nije izolovan incident, već odražava dugogodišnje desničarske poglede i politike mađarskog premijera Viktora Orbana. Orbánovo protivljenje rezoluciji o Srebrenici može se vidjeti kao dio šireg obrasca odbijanja međunarodnog konsenzusa o pitanjima ljudskih prava. Odbijanjem da prizna genocid, Mađarska pod Orbánom šalje opasnu poruku da se historijske istine mogu zanemariti iz političke koristi.

Osudom glasanja Mađarske, ključno je naglasiti važnost sjećanja i odavanja počasti žrtvama Srebrenice.

Priznanje genocida je vitalan korak ka osiguranju da se takvi horori nikada ne ponove. Odluka Mađarske je oštar podsjetnik na trajnu potrebu da se čvrsto suprotstavimo negacionizmu i političkim snagama koje ga perpetuiraju", stoji u reakciji Emira Suljagića.

Memorijalni centar Srebrenica je u posljednje dvije sedmice održao niz konsultacija sa predstavnicima partnerskih organizacija iz cijelog svijeta na temu zagovaranja usvajanja Rezolucije.

Suljagić se osvrnuo i na stavove iz Srbije o rezoluciji o Srebrenici.

“Histerična reakcija srpskog režima i njegove lojalne tabloidne štampe na nedavnu rezoluciju Generalne skupštine UN o Srebrenici graniči se sa paralelnom realnošću”, stoji u reakciji direktora Suljagića, kojhi je uz objavu na X-u priložio i naslove srbijanskih tabloida.

“Rezolucija, koja potvrđuje masakr preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine kao genocid, naišla je na žestoko poricanje i bijes političkog rukovodstva Srbije i medijskih saveznika. Predsjednik Aleksandar Vučić, centralna ličnost u ovoj reakciji, ilustruje nesklad između međunarodnog priznanja zločina i narativa srpskog režima. Tokom rata u BiH, Vučić je bio istaknuti član Srpske radikalne stranke i davao je zapaljive izjave koje su pogoršavale etničke tenzije. Naime, samo nekoliko dana nakon masakra u Srebrenici, Vučić je u Skupštini Srbije izjavio da "ako ubijete jednog Srbina, mi ćemo ubiti 100 Muslimana". Ova izjava naglašava njegovo saučesništvo u atmosferi mržnje koja je podstakla genocide”, navodi Suljagić i dodaje:

“Uprkos ovim dokumentovanim akcijama i izjavama, odgovor režima na rezoluciju UN okarakterisan je agresivnim poricanjem istorijskih činjenica. Srpski tabloidi, koji se često doživljavaju kao glasnogovornici režima, pokrenuli su kampanju dezinformacija i revizionizma, prikazujući rezoluciju kao nepravedan napad na Srbiju. Ovaj odgovor nije samo odbacivanje stava međunarodne zajednice, već pokušaj da se prekroji istorija, podstičući narativ koji negira počinjene zločine i oslobađa one koji su odgovorni”.

Suljagić smatra da žestoka reakcija režima ilustruje odbijanje da se pomiri sa prošlošću.

“Ona održava opasan mit, stvarajući alternativnu stvarnost u kojoj se genocid u Srebrenici ili umanjuje ili potpuno negira. Ovo poricanje ne samo da obeščašćuje žrtve, već i ometa napore za pomirenje u regionu, održavajući etničke podjele i nepovjerenje. Vučićev trenutni stav je duboko licemjeran s obzirom na njegovu ratnu retoriku, koja je doprinijela da se sama zvjerstva sada negiraju. Njegova transformacija iz ratnog nacionaliste u navodno progresivnog lidera potkopana je njegovim i njegovim upornim odbijanjem da prizna puni obim uloge Srbije u ratu u Bosni i genocidu u Srebrenici”, kaže Suljagić i zaključuje:

“U zaključku, histerična reakcija srpskog režima na rezoluciju UN-a o Srebrenici, koju predvodi Vučić i koju odjekuju režimski povezani mediji, predstavlja uznemirujuće odstupanje od istorijske istine. Ona konstruiše paralelnu stvarnost u kojoj se izbjegava istorijska odgovornost, ometajući i pravdu za žrtve i put regiona ka istinskom miru”.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo