13°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

16.05.2024 / 16:13 Ekonomija - Poruke iz Kotora

Krišto: BiH radi intenzivno na promociji novog plana rasta

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovala je danas u Kotoru na sammitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije o Planu rasta za Zapadni Balkan. 

U uvodnom obraćanju Krišto je zahvalila domaćinu premijeru Crne Gore Milojku Spajiću za iskrenu posvećenost jačanju regionalne saradnje i stabilnosti, kao i evropskom povjereniku za susjedstvo i proširenje Olivéru Várhelyiju na konstantnoj podršci BiH na evropskom putu.

U obraćanju sudionicima panela "Sadašnja situacija i planovi za budućnost - Novi plan rasta", Krišto je govorila o evropskom putu naše zemlje i važnim iskoracima načinjenim u proteklom periodu, a koji su rezultirali stjecanjem statusa kandidata i odlukom Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Istaknula je kako je BiH službeno Evropskoj komisiji poslala popis reformi s kvalitativnim/kvantitativnim koracima za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan.

"U vremenu koje je pred nama, dok finaliziramo narativni dio reformi kao i modus raspodjele sredstava, učinit ću sve da i u budućnosti zadržimo našu odlučnost te da međusobnom saradnjom, zajedničkim radom i povjerenjem konsenzusom dođemo do zajedničkog cilja“, kazala je Krišto.

Krišto je posebno istaknula da se u BiH radi intenzivno na promociji novog plana rasta na način da ukazuju na važnost njegove implementacije provedbom reformi, a koje se tiču vladavine prava, boljeg funkcioniranja institucija, osnaživanja poslovne klime i zadržavanja ljudskog kapitala u BiH, što sve zajedno dovodi do snažnijeg rasta ekonomije koji je potreban prije svega u BiH.

Na kraju obraćanja Krišto je iskazala uvjerenje da je uz sve izazove u BiH to najbolji način da se iskaže odlučnost i predanost evropskom putu, za koji u BiH postoji puni konsenzus i predstavlja glavni vanjskopolitički cilj svih konstitutivnih naroda i građana.

Kazala je kako će Bosna i Hercegovina u septembru ove godine biti domaćin sljedećeg sammita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo