17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

17.05.2024 / 12:15 Regija - Njemačka ministrica

Baerbock: Kosovo treba ispuniti uslove za prijem u Vijeće Evrope

Baerbock: Kosovo treba ispuniti uslove za prijem u Vijeće Evrope
Foto: Arhiv

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Baerbock pozvala je u petak Kosovo da što prije ispuni uslove kako bi Njemačka potaknula većinu za prijem te zemlje u Vijeće Evrope.

Barbock je to kazala prije sastanka Odbora ministara Vijeća Evrope u Strasbourgu na kojem neće biti riječi o prijemu Kosova u tu organizaciju iako je kosovska Vlada u četvrtak najavila da je poduzela aktivnosti na izradi nacrta statuta Zajednice srpskih općina (ZSO).

"Treba što prije stvoriti sve uslove kako bi se dobila potrebna većina da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope", rekla je Burbock.

Jean-Noel Barrot iz francuskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je kako Francuska smatra da u ovoj fazi postoji rizik da bi pitanje Prištine moglo izazvati podjele među zemljama Vijeća Evrope te da to pitanje treba razmotriti kasnije kada prijeđe „put koji vjerujemo da je potrebno prijeći“.

Jean-Noel Barrot rekao je novinarima prije sjednice Odbora ministara da je "Francuska jedna od članica Vijeća Europe koja priznaje Kosovo" i da smatra da je Kosovu u budućnosti mjesto u Vijeću Evrope.

"Ipak, Francuska smatra da u tom smislu Kosovo tek treba prijeći određeni put i Francuska je, uostalom, na raspolaganju da prati Kosovo na tom putu", rekao je Barrot, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope preporučila je 16. aprila prijem Kosova u tu organizaciju, pa je Kosovu nedostajao još jedan korak do prijema koji je bio očekivan na današnjem sastanku.

Glasnogovornik EU Peter Stano rekao je da su dijalog koji podržava EU i zahtjev Prištine za članstvo u Vijeću Evrope odvojeni procesi, ali da se obje organizacije temelje na poštivanju vladavine prava i ljudskih prava, kao i prava nacionalnih manjina.

"Važno je podsjetiti da je uspostava ZSO dugogodišnja neispunjena obaveza Kosova koja proizlazi iz Sporazuma o dijalogu iz 2013. godine - jedinog Sporazuma o dijalogu koji je kosovski parlament ratificirao dvotrećinskom većinom. Dakle, riječ je o jasnoj pravnoj obavezi za Kosovo prema međunarodnom pravu, a time i pitanje vladavini prava, što je važno za obje organizacije”, rekao je Stano.

Kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gervala obavijestila je u četvrtak Vijeće Evrope da Kosovo radi na nacrtu statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i suradnju općina sa srpskom većinom na Kosovu" koji zadovoljava potrebe građana srpske zajednice i istodobno poštuje Ustav Kosova.

No po svemu sudeći takvi koraci kosovske vlade dolaze prekasno i prijem Kosova u Vijeće Evrope odgođen je na nekoliko sedmica nakon što je Srbija na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem pokrenula niz diplomatski aktivnosti kako bi onemogućila prijem Kosova u tu organizaciju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo