21°C
Mostar 29°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

17.05.2024 / 17:55 Regija - Beograd

Vučić i Dodik s vrhom SPC: Otvara se Pandorina kutija zbog rezolucije

Vučić i Dodik s vrhom SPC: Otvara se Pandorina kutija zbog rezolucije
Foto: X
Predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se danas sa patrijarhom Porfirijem i episkopima Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je ugostio danas na ručku patrijarha, Sveti arhijerejski Sabor SPC i predsjednika RS, kojima je zahvalio na pomoći u borbi protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

- Sa patrijarhom srpskim Porfirijem, Svetim arhijerejskim Saborom SPC i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom razgovarao sam o težini trenutka i izrazio zahvalnost na tome što se bave pitanjem nametnute rezolucije o Srebrenici, kao ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je rezolucija o Srebrenici pripremana u tajnosti i da je laž da je riječ o rezoluciji koja bi trebalo da obilježi jedno stradanje.

On je istakao da se ovom rezolucijom otvara Pandorina kutija.

- Јer će Rusi uskoro pokrenuti zahtjev da se proglasi genocidom njemačko ubijanja ruskog i sovjetskog naroda tokom Drugog svjetskog rata. Mi ćemo to tražiti isto za ono što su Nijemci činili u Srbiji i za to što su hrvatske ustaše radile u Јasenovcu. Ali da ne govorim da će to da otvori i mnoga druga pitanja i za Tursku i za neke druge zapadne sile, od starosjedilaca američkih do mnogih drugih - rekao je Vučić.

U svakom slučaju, kako kaže, to je za Srbiju i srpski narod veoma teško pitanje, jer pokazuje kakav je odnos pojedinih u regionu prema njima, ali i nekih svjetskih sila.

- Sve što mogu da kažem je da smo se borili i ogromnu energiju uložili - istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen brutalnom progonu i da se to neće lako zaustaviti i poručio da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisno Kosovo.

- U svakom slučaju suprotstavit ćemo se njihovim protivpravnim i svim drugim aktima nasilja, političkim sredstvima i činiti sve što možemo za naš narod na Kosovu. I naravno ne moram da vam ponavljam da mi nikada nećemo prihvatiti nezavisno Kosovo kao završenu činjenicu - istakao je Vučić.

Naglasio je da "svakoga dana na različite načine pokušavaju, ne samo iz duše i srca, već i fizički, da nam u potpunosti oduzmu Kosovo".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo