15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

18.05.2024 / 16:49 Svijet - Bivši zamjenik šefa Mossada

Ben-Barak: Gubimo rat u Gazi, Izrael se suočava s ekonomskim kolapsom

Ben-Barak: Gubimo rat u Gazi, Izrael se suočava s ekonomskim kolapsom
Ram Ben-Barak / Agencije
Član izraelskog Knesseta i bivši zamjenik šefa Mossada Ram Ben-Barak izjavio je da je rat u Gazi uzaludan, tvrdeći da se Izrael suočava s ekonomskim kolapsom.

- Ovom ratu nedostaje jasan cilj i očigledno je da ga nedvosmisleno gubimo . rekao je Ben-Barak za Izraelski radio, prenosi Anadolija.

- Prisiljeni smo da se borimo na istim područjima i na kraju gubimo sve više vojnika - rekao je on.

Naglasio je da se Izrael suočava sa pritiscima i na globalnoj sceni.

- Također se suočavamo sa poteškoćama na međunarodnoj sceni, u kontekstu naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji se značajno pogoršavaju, a izraelska ekonomija u padu - rekao je Ben-Barak.

- Pokažite mi bar jednu stvar u kojoj smo uspjeli - dodao je.

Najmanje 35.386 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopćilo je u subotu Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi.

U saopćenju se navodi da je u napadu ranjeno 79.366 ljudi.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo