13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

18.05.2024 / 19:20 Svijet - Pojas Gaze

Izraelski tenkovi prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp

Izraelski tenkovi prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp
Foto: Agencije
Izraelske vojne snage i tenkovi upali su dublje u dijelove sjevernog okruga Pojasa Gaze koje su prethodno zaobišli u dosadašnjem sedmomjesečnom ratu, ...

... pri čemu su ubili i ranili više desetaka Palestinaca, kazali su stanovnici i medicinsko osoblje.

Izraelske vojne snage zauzele su i neka područja Rafaha, južnog grada uz egipatsku granicu, trenutno prepunog raseljenih stanovnika iz Pojasa Gaze. 

Izrael je ovaj mjesec ponovo napao dijelove sjeverne Gaze, iako je u januaru ondje proglasio kraj velikih operacija. Istodobno su izraelske snage najavile da će se onamo vratiti kako bi spriječile regrupisanje palestinske grupe koja vlada Gazom.

Jedno od napadnutih mjesta je Džabalija, najveći od osam izbjegličkih kampova u Pojasu Gaze, prenosi Hina.

Trupe i tenkovi su izašli na ulice kampa, dosad pošteđenog kopnene ofanzive, rekli su stanovnici. Po riječima liječnika, u jednom je izraelskom udaru ubijeno 15 Palestinaca, a deseci su ranjeni. Ministarstvo zdravstva Gaze i Civilna služba za hitne slučajeve saopćili su da su njihovi timovi primili desetke poziva o mogućim žrtvama, ali informacije nisu mogli provjeriti zbog trajanja kopnene ofanzive i bombardovanja iz zraka.

"Danas je najteže, kada je posrijedi bombardovanje, zračni napadi i granatiranje iz tenkova, jer sve traje gotovo bez prestanka", napisao je na chat aplikaciji jedan od stanovnika Džabalije, Ibrahim Kaled.

"Znamo da je ubijeno i ranjeno više desetaka ljudi, ali nijedno vozilo hitne pomoći ne može ući u to područje", rekao je Reutersu.

Izraelska vojska je objavila da njezine snage nastavljaju djelovati u područjima širom Pojasa Gaze, uključujući Džabaliju i Rafah u sklopu, kako kažu, "preciznih operacija protiv terorista i infrastrukture".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo