17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

22.05.2024 / 07:18 Svijet - Nakon posjete Izraelu

Trumpov savjetnik: SAD treba uvesti sankcije Međunarodnom kaznenom sudu

Trumpov savjetnik: SAD treba uvesti sankcije Međunarodnom kaznenom sudu
Foto: X

Sjedinjene Američke Države trebale bi uvesti sankcije zvaničnicima Međunarodnog kaznenog suda u Hagu koji traže nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je glavni savjetnik za vanjsku politiku republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa nakon sastanka s izraelskim zvaničnicima.

U ponedjeljak je glavni tužitelj ICC-a u Hagu Karim Khan zatražio od sudaca Međunarodnog kaznenog suda da odobre naloge za hapšenje za tri Hamasova lidera i dvojicu izraelskih funkcionera zbog ratnih zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom sedmomjesečnog rata u Gazi.

- Možemo sankcionirati bankovne račune, putovanja. Možemo staviti vizna ograničenja za ove korumpirane tužitelje i suce. Ovdje možemo pokazati pravu hrabrost, rekao je Robert O'Brien za Reuters iz Jeruzalema.

O'Brien, koji je bio Trumpov četvrti i posljednji savjetnik za nacionalnu sigurnost, razgovarao je za Reuters nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim izraelskim zvaničnicima tokom višednevnog posjeta toj zemlji. Osim s Netanyahuom, izaslanstvo se posljednjih dana sastalo i s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom, te ministrom odbrane Yoavom Gallantom.

O'Brien je rekao kako bi spašavanje svih preostalih talaca koje drži Hamas i hvatanje Yahya Sinwara, glavnog uma napada na Izrael 7. oktobra koji je potaknuo izraelsku ofanzivu na Gazu, bilo ključno za proglašenje pobjede nad militantnom skupinom.

- Moramo djelovati brzo, Izrael mora poraziti Hamas u Rafahu, kazao je dodavši kako izaslanstvo koje je predvodio nije došlo u Izrael po Trumpovom nalogu.

Osim sastanka s političkim liderima, članovi izaslanstva putovali su u područja Izraela koja su bila meta napada Hamasa u oktobru, uključujući mjesto održavanja muzičkof festivala Nova i kibuca Nir Oz, oba u blizini Gaze.

Tokom intervjua, O'Brien je odbacio procjene mnogih američkih, palestinskih i međunarodnih zvaničnika koji smatraju da Izrael ne čini dovoljno u zaštiti života civila.

- Izraelci se ponašaju u skladu s doista dobrom tradicijom moderne, humanitarne vojske, i mislim da je to najveća prednost, rekao je O'Brien.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo