12°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

22.05.2024 / 08:20 Kultura - Mostarska liska

U prepunoj sali NPM-a odigrana predstava 'Ne daj se generacijo'

U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru, u okviru 21. Međunarodnog festivala „Mostarska liska“, odigrana je predstava „Ne daj se generacijo“ autora Alena Muratovića, u režiji Marija Drmaća i Alena Muratovića, nastala u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i udruženja Moje Pozorište. Publika je sjajnu glumačku igru nagradila dugotrajnim aplauzom te ih više puta vraćala na bis.

Stručni žiri, koji radi u sastavu Emir Hadžihafizbegović, Maja Lasić i Miroslav Momčilović, večeras je nagradu Mala liska za najboljeg glumca večeri dodijelio obojici glumaca iz predstave: Alenu Muratoviću i Mariju Drmaću.

„Moram priznati da sa svakom predstavom sa kojom sam dolazio na 'Mostarsku lisku' uvijek sam imao neku nagradu. Nisam ljubitelj Male liske i da se izdvaja neko, jer glumac radi sa partnerom i to je zajednička igra, ali evo večeras je Stručni žiri napravio iznimku pa smo nagradu dobili i Alen i ja. Što se tiče večerašnje izvedbe, utisci su fantastični. Imali smo dojam da nas publika zaista želi zagrliti svakog trenutka i to je nešto najljepše. Lijepo je kada tako uđemo u pore, nije to jednostavno, ali Alen i ja se dosta godina poznajemo, dosta smo zajedno radili i imamo dobre trikove sa scene kako biti primamljivi publici“, naglasio je Drmać.

Autor teksta, režiser i glumac Alen Muratović izrazio je sreću i zadovoljstvo večerašnjom izvedbom.

„Vrlo sam sretan i zadovoljan, jer kada krene neka ideja od vas, pa se dođe do teksta zatim do predstave i na kraju do tog aplauza, onda je to neka najposebnija vrsta sreće. Također, sretan sam jer smo Mario i ja večeras dobro igrali, bili smo svo vrijeme nekako zajedno, dobro smo se držali i najbitnije mi je da smo nas dvojica zadovoljni, tako da je publika vjerovatno to i prepoznala. Volim Mostar, volim uvijek gostovati u Mostaru, vidjeti ljude koji rade u pozorištu, prošetati Mostarom“, istakao je Muratović te je dodao da je mostarska publika pozitivno vrlo zanimljiva.

„Jako vole da im se dođe, ali nisu pod svaku cijenu blagonakloni. Imaju veoma izražen osjećaj da prepoznaju da li nešto posjeduje neki kvalitet ili ne. Čini mi se da ulaze u salu sa mišlju 'hoćemo da pogledamo najbolju predstavu' i ako im se to desi, onda vas zaista i nagrade. Ja sam još pod utiskom, reakcija je bila fenomenalna i zahvaljujem im se još jednom“, kazao je Muratović.

U pratećem programu festivala danas je na maloj sceni „Studio 64“ održana promocija izdanja „Tri dana“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i "Savremeni dramski tekstovi" Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. O izdanjima su govorili dramaturginja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nedžma Čizmo i šef odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Dragan Komadina, a moderator promocije bila je dramaturginja Narodnog pozorišta u Mostaru Emina Kovačević-Podgorčević.

U okviru festivala „Mostarska liska“ sutra (srijeda, 22.05.) je na rasporedu predstava „Totovi“ autora Ištvana Erkenja, u režiji Andraša Urbana, nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

ULAZNICE

Cijena ulaznice iznosi 10 KM. Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim danom od 10:30 do 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo