24°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

23.05.2024 / 13:46 Regija - Kosovski premijer

Kurti: Naoružavanje Srbije pokazatelj da ta zemlja 'stremi eskalaciji'

Kurti: Naoružavanje Srbije pokazatelj da ta zemlja 'stremi eskalaciji'
Foto: FENA

Prema studiji koju je proveo Međunarodni republikanski institut, 87 posto Kosovara podržava proevropsku i prozapadnu politiku što je najveći postotak od bilo koje zemlje zapadnog Balkana, kazao je u četvrtak kosovski premijer Albin Kurti.

Kurti je to izjavio u uvodnom izlaganju u Londonu gdje učestvuje na Londonskoj odbrambenoj konferenciji tokom koje će također izlagati o ulozi NATO-a na Kosovu kao i o akutnoj prijetnji koju autokrati predstavljaju za sigurnost Kosova, zapadnog Balkana i Evrope u cjelini.

"Dok naša Republika u svim sferama sarađuje sa svojim partnerima, poput SAD-a, Velike Britanije i EU, Srbija intenzivira saradnju s Rusijom, Kinom i Iranom", napisao je Kurti na društvenoj mreži X te dodao kako je naoružavanje Srbije pokazatelj da ta zemlja „stremi eskalaciji“.

Tokom posjeta Londonu Kurti će održati bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Davidom Cameronom, koji će također učestvovati na spomenutoj konferenciji, saopćeno je iz Ureda kosovskog premijera.

Također, tokom boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu, Kurti će održati i sastanke u britanskom parlamentu, te razgovarati s izvršnom direktoricom ODI instituta (Overseas Development Institute), Sarom Pantuliano o 25. godišnjici kraja rata na Kosovu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo