24°C
Mostar 27°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C

23.05.2024 / 16:50 Svijet - SZO

Taktike duhanske i nikotinske industrije stvaraju od mladih doživotne ovisnike

Taktike duhanske i nikotinske industrije stvaraju od mladih doživotne ovisnike
Foto: FENA

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i STOP, globalna organizacija za praćenje duhanske industrije, izdali su "Privucimo sljedeću generaciju", izvještaj u kojem se ističe kako duhanska i nikotinska industrija dizajnira proizvode, provodi marketinške kampanje i radi na oblikovanju okoline koja im pomaže u stvaranju mladih širom svijeta ovisnicima.

Izvještaj izlazi uoči Svjetskog dana bez duhana, koji se obilježava 31.05., i u njemu SZO daje glas i platformu mladima koji pozivaju vlade da ih zaštite od toga da budu mete industrije duhana i nikotina.

Između ostalog, u izvještaju se navodi da, na globalno nivou, procjenjuje se da 37 miliona djece u dobi od 13 do 15 godina puši; u mnogim zemljama stopa korištenja e-cigareta među adolescentima premašuje stopu odraslih. U Europskoj regiji SZO-a, 20 posto anketiranih 15-godišnjaka izjavilo je da su koristili u posljednjih 30 dana e-cigarete.

Usprkos značajnom napretku u smanjenju upotrebe duhana, pojava e-cigareta i drugih novih duhanskih i nikotinskih proizvoda predstavlja ozbiljnu prijetnju mladima i kontroli duhana. Studije pokazuju da upotreba e-cigareta povećava upotrebu konvencionalnih cigareta, naročito među mladima nepušačima, za gotovo tri puta.

- Historija se ponavlja, jer duhanska industrija pokušava prodati isti nikotin našoj djeci, samo drugačije upakovan - rekao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor SZO-a. "S novim proizvodima, koji su u biti zamka s okusom slatkiša, ove industrije aktivno ciljaju na školsku djecu i mlade. Kako mogu govoriti o smanjenju štete kad plasiraju te opasne proizvode koji stvaraju veliku ovisnost?"

Ove industrije nastavljaju plasirati svoje proizvode mladima, s primamljivim okusima poput slatkiša i voća. Istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je da bi više od 70 posto mladih korisnika e-cigareta prestalo pušiti da su proizvodi dostupni samo s okusom duhana.

- Ove industrije namjerno dizajniraju proizvode i koriste marketinške strategije koje su direktno primamljive djeci - rekao je dr. Ruediger Krech, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za promociju zdravlja. "Korištenje okusa prilagođenih djeci poput šećerne vune i žvakaće gume, u kombinaciji s elegantnim i šarenim dizajnom koji podsjeća na igračke, očit je pokušaj stvaranja ovisnosti mladih o tim štetnim proizvodima."

Takve obmanjujuće taktike naglašavaju hitnost potrebe usvajanja strožih propisima, koji bi zaštitili mlade ljude od doživotne štetne ovisnosti.

SZO poziva vlade da zaštite mlade ljude od upotrebe duhana, e-cigareta i drugih nikotinskih proizvoda zabranom ili strogim reguliranjem tih proizvoda. Preporuke SZO uključuju određivanje zatvorenih javnih mjesta 100 posto bez duhanskog dima, zabranu aromatiziranih e-cigareta, zabranu marketinga, oglašavanja i promocije, veće poreze, povećanje javne svijesti o obmanjujućim taktikama koje koristi industrija i podržavanje inicijativa za obrazovanje i podizanje svijesti mladih.

- Mladi ovisnici predstavljaju doživotni profit za industriju - rekao je Jorge Alday, direktor STOP-a pri Vital Strategies. “Zbog toga industrija agresivno lobira za stvaranje okruženja koje ga čini jeftinim, privlačnim i koje mladima čini lakim za navlačenje. Ako kreatori politike ne poduzmu nikakve mjere, sadašnje i buduće generacije mogle bi se suočiti s novim valom štete, kojeg karakterizira ovisnost i upotreba mnogih duhanskih i nikotinskih proizvoda, uključujući cigarete.”

Mladi lobisti svojih prava širom svijeta zauzimaju stav protiv destruktivnog utjecaja i manipulativnog marketinga industrije duhana i nikotina, razotkrivajući ovakve obmanjujuće prakse i zalažući se za vlastitu budućnost bez duhana. Organizacije mladih iz cijelog svijeta učestvovale su na posljednjem zasjedanju Konferencije stranaka Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana (COP10) da bi kreatorima politika poslale snažnu poruku „Buduće generacije pamtit će vas kao one koji su ih zaštitili ili oni koji su ih iznevjerili i doveli u opasnost.”

Među nagrađenima povodom Svjetskog dana bez duhana 2024., Dr Tedros je posebno prepoznao organizacije mladih - Tajlandski institut za mlade, Kraljevina Tajland; Klub za apstinenciju od pušenja, Savezna Republika Nigerija; Kampanja za djecu bez duhana, Republika Argentina.

- Ti inspirativni mladi lideri štite svoju generaciju od industrije koja ih vidi kao profit, a ne kao ljude. Radeći zajedno, vlade, organizacije za javno zdravstvo, civilno društvo i osnaženi mladi mogu stvoriti svijet u kojem će sljedeća generacija biti oslobođena opasnosti od ovisnosti o duhanu i nikotinu - saopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije Ured za BiH. 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo