24°C
Mostar 27°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C

23.05.2024 / 22:11 Kultura - Foto

Festival folklora u Italiji: Predstavnici BiH oduševili

U Italiji je održan Festival folklora na kome je učestvovalo 8 folklornih društava iz Velike Britanije, Danske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Još uvijek prepričavamo priče i sređujemo utiske, ali u moru priča i osjećaja preovladava sreća, navode učesnici.

Iako smo krenuli na put u ranim jutranjim satima, tik poslije ponoći, djeca su se uzubuđeno smješila i zamišljala šta nas to sve čeka u ovoj folklornoj avanturi. Maleni su zamišljali planine italijanskog sladoleda, dok su malo veći priznali da se najviše raduju susretima vršanjaka iz drugih folkornih grupa.

Bosanskohercegovačko udruženje Ljiljan, domaćini ove prelijepe manifestacije, su nas toplo dočekali na aerodromu u Bergamu, a uz srdačan razgovor jednosatna vožnja do malenog gradića Boario Terme, u kojem smo odsjeli, proša je za tili čas.

Oduševili smo se pejzažem Boario Terme koje odmah na prvu podsjeća na našu Hercegovinu planinama, smargadnom rijekom, vinogradima i klimom.

Udruženje „Ljiljan" nam je već prije najavilo zabavu za dobrošlicu i nisu razočarali! Druženje je bilo fenomelano uz našu muziku i kolače. Divno je bilo gledati naše folkloraše kako se druže i igraju uz bosansku muziku.

Naši domaćini su se potrudili da se zaista ugodno osjećamo, uvijek su bili spremni pomoći i naći se pri ruci.

U subotu, na dan susreta, imali smo izlet u gradić Lovere. Naši sjajni zemljaci iz Zavidovića su nam ustupili sjedišta u njihovom autobusu, zabavljali nas pjesmom i majstorskom svirkom na harmonici.

Lovere nas je dočekao okupan suncem, zargrljen obalama jezera Iseo i pružio nam priliku da uživamo u prirodnim ljepotama Italije. Djeca su dobila željenu planinu sladoleda, a odrasli prilku da se odmore uz laganu šetnju obalom.

Poslijepodne su sve folklorne grupe posjetile spomen-park "Cvijet Srebrenice" i odale počast polaganjem cvijeća na spomenik koji su podigli naši domaćini udruženje „Ljiljan"

Glavni događaj „Festival Folklora Italija" je počeo predstavljanjem svih folklornih društava koji su učestvovali na manifestaciji.

Uslijedila je revija predivnih tradicionalnih kola, svu učesnici su bili fenomenalni i oduševili nas svojim izvedbama. Nerijetko smo znali pustiti i suzu radosnicu pri naletu ponosa i sreće gledajući našu divnu bosansku omladinu koji su došli iz svih krajeva Evrope da bi učestvovali.

KUD „Fahira Hasedžić" je imao najmlađe učesnike i koreografe, samim tim smo još više ponosni na njih i na njihov izvanredan nastup! Želimo im da nastave sa odličnim radom i u budućnosti, navode učesnici.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo