14°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

24.05.2024 / 12:29 Svijet - Izraelski list

Tinja veliko nezadovoljstvo među rezervnim snagama izraelske vojske

Tinja veliko nezadovoljstvo među rezervnim snagama izraelske vojske
Foto: X

Istraga koju je proveo izraelski list Calcalist otkrila je da vlada veliko nezadovoljstvo među rezervnim snagama izraelske vojske zbog dugog perioda službe, nakon 230 dana od početka rata u Gazi.

U okviru istrage, novine su razgovarale s mnogim rezervnim vojnicima koji su učestvovali u ratu na Gazi. Uglavnom su se žalili na dužinu trajanja vojne službe, na dugo radno vrijeme tokom dana i diskriminaciju među vojnicima prilikom raspoređivanja zaduženja i podnošenja tereta.

Ovi vojnici su upozorili da ih takva situacija iscrpljuje, rekavši kako to dovodi do psihičkih, bračnih i drugih problema koji pogađaju njihove živote.

"Dok su neki vojnici u rezervnom sastavu 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, drugi dobijaju manje zahtjevne službe i bolje plaće na civilnim poslovima", navodi list.

List je citirao rezervnog oficira u oklopnim snagama koji je rekao: ”Sada se suočavam sa problemom povratka na posao, zaboravio sam ljude s kojima radim”, ističući da je njegova služba u vojsci potrajala više od sedam mjeseci.

Dodao je: “Stvar se pogoršava. Mnogi vojnici se žele vratiti svojim životima. Imam prijatelje iz drugih jedinica (u vojsci) koji su ratovali u Gazi i odlučili su da se neće vratiti u borbu ili u rezervnu službu.”

S druge strane, rezervista Noam, koji trenutno služi u Gazi, upozorava da je dug period službe uzrokovao lične i psihičke probleme kod mnogih rezervista.

Kaže da dužina vojne služba tjera pojedine vojnike da pobjegnu, opisujući situaciju koju vojnici proživljavaju kao “luđačko iscrpljivanje”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo