31°C
Mostar 38°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 35°C
Bihać 30°C

25.05.2024 / 13:43 Svijet - Jačanje saradnje

'Zid od dronova' za sigurnost granica nordijskih i baltičkih zemalja

'Zid od dronova' za sigurnost granica nordijskih i baltičkih zemalja
Foto: Ilustracija

Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje postigle su dogovor o stvaranju ‘zida od dronova’ kako bi zaštitile svoje granice pomoću bespilotnih letjelica.

Novi plan najavila je u petak Agne Bilotaite, ministrica unutarnjih poslova Litve, objašnjavajući kako će se zid dronova protezati od Norveške do Poljske s ciljem zaštite od provokacije neprijateljskih zemalja i sprječavanja krijumčarenja.

- Ovo je potpuno nova stvar, zaštita naših granica ne samo fizičkom infrastrukturom i sustavima nadzora, već i bespilotnim letjelicama i drugim tehnologijama - rekla je za novinsku agenciju BNS.

Zemlje će osim bespilotnih letjelica za nadzor graničnih područja koristiti i sisteme protiv dronova iz ‘neprijateljskih zemalja’. Bilotaite tvrdi da je Litva već započela s planovima pojačane zaštite, dok će ostale zemlje i njihovi stručnjaci izraditi plan za implementaciju zida dronova, prenopsi Jutarnji.

Državna granična služba nedavno je uspostavila i specijalnu jedinicu UAV koja je u procesu nabave dodatnih bespilotnih letjelica i sisteam protiv bespilotnih letjelica.

Nije mogla dati vremenski okvir za početak realizacije plana, ali je napomenula da bi se zid mogao napraviti uz pomoć EU fondova. Ministri su se također složili organizirati zajedničke vježbe evakuacije u zemljama koje će biti uključene u dogovor.

- Dogovorili smo se da ćemo održati regionalne vježbe kako bismo testirali evakuaciju stanovništva, da vidimo jesu li naše institucije spremne za rad, za međusobnu interakciju, koji su naši kapaciteti za smještaj ljudi, kakvi su kapaciteti drugih zemalja i jesu li spremni primiti određeni broj naših ljudi - objasnila je Bilotaite.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo