32°C
Mostar 38°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 36°C
Bihać 32°C

25.05.2024 / 15:36 Ljepota i Zdravlje - Treća najstarija u SAD-u

Ljekar 114-godišnje žene otkrio navike za dug život: Imate li neke od njih?

Ljekar 114-godišnje žene otkrio navike za dug život: Imate li neke od njih?
Foto: Los Angeles Times
Pearl Berg imala je 114 godina kada je umrla u februaru, što je čini trećom najstarijom osobom u SAD-u i devetom najstarijom osobom na svijetu, prema podacima Gerontology Research Group.

Iako je živjela više od stoljeća, nije se pridržavala stroge dijete, nije uzimala skupe dodatke prehrani, čak nije ni slijedila specifičnu rutinu vježbanja.

"Činilo se kao da je samo pokušavala živjeti život punim plućima", otkrio je njezin ljekar, Jeremy Lorber, iz Cedars-Sinai bolnice u Los Angelesu.
 
Ističe da je Berg imala fleksibilan, zdravorazumski pristup životu, posebno kad je riječ o slatkišima.

"Nikad nije pušila, samo bi povremeno uzela gutljaj vina, pila je svježe cijeđeni sok od naranče svako jutro, jela je vrlo malo masne hrane i konzumirala je samo umjerenu količinu deserta. U dobi od 102 godine, htjela je desert svaki dan, a s 106 godina tražila je slatkiše svako jutro i popodne", ispričao je.

Ono što je bilo istaknuto u njenoj rutini, bila je navika održavanja društvenih kontakata i osjećaja svrhe. Bila je aktivna u lokalnoj zajednici, u sinagogi, bila je i članica književnog kluba te je volontirala.

"Stvari koje sam identificirao kod nje i drugih pacijenata koji dugo i dobro žive, su održavanje svrhe, dodavanje aktivnosti ili rad na novim hobijima", napomenuo je dr. Lorber.

Kao što primjer Pearl Berg sugeriše, neke od najboljih strategija za dug i zdrav život su besplatne. Navike poput održavanja snažnih odnosa, uzimanja vremena za opuštanje i redovne, lagane vježbe poput hodanja, igranja igara s porodicom ili vrtlarenja, dosljedno su povezane s boljim izgledima za doživljavanje duboke starosti bez trošenja puno novca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo