20°C
Mostar 27°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

27.05.2024 / 14:14 Zanimljivosti - Ustanovili mikolozi

Otkrivene četiri rijetke gljive prvi put zabilježene u BiH

Otkrivene četiri rijetke gljive prvi put zabilježene u BiH
Foto: Omladinski klub "Novi Val" Blagaj

Mikološka sekcija "Naučno-istraživački kamp Blagaj 2024.", koja je okupila više od 40 učesnika studeneta i experata iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, postigla je izvanredan rezultat otkrivši čak četiri vrste gljiva koje su prvi put zabilježene na području Bosne i Hercegovine.

Radi se o vrstama Coprotus aurora, Orbilia clavuliformis, Patellariopsis dennisii i Rutstroemia punicae. Osim toga, pronađena je i lokalno poznata, ali do sada službeno nezabilježena vrsta Clathrus ruber.

Svaka od otkrivenih vrsta nosi svoju posebnu priču. Coprotus aurora i Patellariopsis dennisii su izuzetno rijetke gljive, poznate samo malom broju mikologa širom svijeta. Njihovo otkriće na području Blagaja predstavlja značajan doprinos svjetskoj bazi podataka o gljivama i otvara vrata za dalja istraživanja i razumijevanje ekosistema u regionu.

Rutstroemia punicae je posebno zanimljiva jer je do sada bila poznata samo iz tipične zbirke i opisana kao nova vrsta tek 2017. godine. Ovo otkriće potvrđuje da područje Blagaja posjeduje bogat i još neistražen biodiverzitet.

Vrsta Clathrus ruber, iako poznata lokalnom stanovništvu, nikada nije bila službeno dokumentovana u Bosni i Hercegovini. Ovo otkriće ne samo da doprinosi naučnoj zajednici, već i jača svijest o bogatstvu lokalne fungie, flore i faune.

“Ekipa neumornih stručnjaka i studenata iz Mikološke sekcije zaslužuje najveće pohvale za njihov predani rad i posvećenost. Pod vodstvom iskusnog mentora Nihada Omerovića, tim je uspio da istraži i dokumentuje ove izuzetno rijetke i vrijedne vrste gljiva. Njihov rad ne samo da doprinosi znanstvenoj zajednici, nego i ukazuje na opravdanost inicijative za proglašenje Blagaja za u zaštićeno područje prirode. Podsjećamo, da se na užem području istraživanja nalaze već 3 nacionalna spomenika prirode, Vrelo Bune jedno od najvećih kraških vrela u Europi s obližnjom derviškom Tekijom čini jedinstvenu prirodno-graditeljsku cjelinu koja je 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Na ovom području se također nalaze još dva nacionalna spomenika Bosne i Hercegovine, Stari grad Blagaj ili Stjepan-grad, smješten na vrhu kraškog brda iznad izvora Bune, te Zelena pećina, prahistorijsko pećinsko naselje u stijeni iznad samog Vrela Bune”, saopćeno je iz Omladinskog kluba “Novi Val” Blagaj.

Naučno-istraživački kamp Blagaj organizovan je u saradnji sa Crnogorskim Društvom Ekologa, Omladinskim klubom UG Fojničani Maglaj, organizacijom Novi val Blagaj, te Naučno-istraživačkim društvom studenata biologije i ekologije “Josif Pančić”.

Kako je istaknuto, ova saradnja je omogućila interdisciplinarni pristup i razmjenu znanja među stručnjacima iz različitih oblasti.

Naučno-istraživački kamp Blagaj je jedna od aktivnosti projekta “Western Balkans Youth for Nature Protection” koji se sprovodi u okviru Regional Programme on Local Democracy in the Western Balkans 2 (ReLOaD 2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

(Vijesti.ba)

Izdvajamo