19°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 22°C

04.06.2024 / 11:09 Magazin - Ima smisla

Objašnjenje zašto je hrana u avionu često loša i bezukusna

Objašnjenje zašto je hrana u avionu često loša i bezukusna
Foto: Unsplash

Hrana koja se servira u avionu i nije baš najukusnija. No, zašto je to tako?

Osim ako ne idete na neko kraće putovanje i u avionu dobijete neki snack, velika je vjerojatnost da ćete dobiti neko konkretnije jelo, unaprijed pripremljeno i podgrijano, posluženo u plastičnoj kutijici s plastičnim priborom za jelo. Iako možda ne izgleda loše, okus mu neće biti najbolji i definitivno neće biti isti kao što bi bio da to jelo jedete s nogama čvrsto na zemlji.

Zašto je hrana u avionu drugačijeg okusa?

Naime, kada jedemo, sva osjetila rade zajedno kako bismo osjetili okus nekog jela, a kada letimo, neka od ovih osjetila ne rade kako treba, što dovodi do toga da hrana koju jedemo bude drugačijeg okusa.

Na primjer, nizak pritisak zraka u kabini i nedostatak vlage mogu utjecati na naš miris, a svi znamo da su miris i okus usko povezani, pa je to prvi razlog zašto bi u avionu hrana mogla biti drugačijeg okusa od one koju jedete kod kuće.

Nadalje, u avionu je nerijetko jako bučno, a buka također može negativno utjecati na okus. Na temu toga je 2015. provedeno istraživanje koje je pokazalo da su sudionici koji su bili okruženi glasnom bukom poput one u kabini aviona imali oslabljeno osjetilo okusa.

Imajući sve to na umu, neke aviokompanije imaju jelovnike posebno dizajnirane za avione, no ništa ne može promijeniti činjenicu da hrana u avionu ima drugačiji okus od hrane koju jedemo kod kuće ili u restoranu. Stoga se najbolje najesti kod kuće ili na aerodromu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo