19°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 22°C

08.06.2024 / 15:06 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Mi ne stavljamo srpske junake u crne džakove i ne izručujemo ih, već pognemo glavu pred njima

Vučić: Mi ne stavljamo srpske junake u crne džakove i ne izručujemo ih, već pognemo glavu pred njima
Foto: X

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS Milorad Dodik obratili su se ratnim veteranima RS i Srbije i izrazili zahvalnost na svemu što su učinili za srpske države i srpski narod.

Vučić i Dodik obratili su se u Domu Garde na Topčideru veteranima Srbije i RS.

- Usvojili smo deklaraciju koja govori o tome da srpski državni i nacionalni interes nemaju alternativu. Sve druge su manje važne od ove. Snažna Srbija, ona za koju se svi borimo, a za koju ste vi davali dijelove tijela, vaši saborci živote - rekao je Dodik.

On je zahvalio na svim naporima veterana da sačuvaju nasljednike.

- Politika odgovorna prema narodu, državi i istoriji. Koja ne prihvata da bude vođena sa strane. Koja afirmiše Srbiju i njene građane. Koja traži u budućnosti jedinstvo. Poruka da će se srpski narod braniti gdje god da bude ugrožen. To je politika Srbije. Mi svi smo zagledani u Srbiji i spremni smo da damo doprinos za snagu Srbije i očuvanju naše tradicije - rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije zahvalio je veteranima što su odbranili i do današanjeg dana doveli RS kao uspješan entitet.

“Zapadno od Drine uvijek bi nam govorili kako je Republika Srpska genocidna tvorevina, a nisu smjeli da pogledaju sebi u oči i da kažu da je to običan narod ustao da brani svoja ognjišta, da sačuva zemlju svojih predaka i ništa više”, rekao je predsjednik Srbije.

Zahvalio je i veteranima iz Srbije, koji su nacionalne interese krajem 1990-ih branili na Kosovu, Košarama, Paštriku…

“I na svakom drugom mjestu, kada god vas je država pozvala, ne štedeći sebe, rizikujući svoje živote. Hvala što ste davali svojoj zemlji, svojoj otadžbini, ono što je najvrijednije”, kazao je Vučić.

"Hvala vam jer ste davali svojoj zemlji i otadžbini ono što je najvrijednije i zato što niko drugi ne može sa vama da se poredi. Mi danas ne stavljamo srpske junake u crne džakove i ne izručujemo ih nekom drugom, mi danas svoje junake poštujemo, pognemo glave pred njima. Beskrajno hvala i vama generale i svima koji su danas sa nama i prema našem narodu i molim vas da zajedno sa braćom iz RS se često družite, zagovarate i razmijenite iskustva, jer vjerujem da će nam oni biti od značaja kako bismo mogli da se sjećamo svega što se dešavalo na teritoriji Јugoslavije i da ne bismo dali da se zaborave zločini nad našim narodom, ali i vaše herojstvo", kazao je Vučić.

Pored dvojice predsjednika, u programu su učestvovali i veterani kojima su se obratili resorni ministri Republike Srbije i Republike Srpske, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, a zatim i general Vojske Republike Srpske Budimir Gavrić i general Vojske Јugoslavije Vladimir Lazarević.

U Domu Garde su bili predstavnici svih boračkih organizacija i organizacija veterana iz Republike Srbije i RS.

 

(Vijesti.ba) 

Izdvajamo