21°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 20°C

09.06.2024 / 13:26 Svijet - Graz, Eggersdorf...

Nevrijeme pogodilo Austriju: Bujica nosila automobile 'kao da su šibice'

Nevrijeme pogodilo Austriju: Bujica nosila automobile 'kao da su šibice'
Foto: X
Snažno nevrijeme pogodilo je dijelove Austrije u subotu poslijepodne. Ogromne količine kiše izazvale su odrone i poplave koje su nosile aute "kao da su šibice" opisuju neki svjedoci.

U općini Deutschfeistritz sjeverno od Graza rijeka se izlila na ulice, više ljudi ostalo je zarobljeno u automobilima, no na sreću, nema dojava o žrtvama.


Centar grada Übelbacha u potpunosti je pod vodom, poplavljene su i željezničke pruge, a do nekih se dijelova može samo čamcima. Često nestaje struje, a Crveni križ otvorio je centar za hitni prijem u školi, piše Kronen Zeitung. Jedna snimka iz grada posebno slikovito dočarava zastrašujuću snagu vodene bujice.

Nekoliko automobila zaglavljeno je između dvije zgrade, a njihovi vozači i putnici popeli su se na krovove. Stanovnici okolnih poplavljenih kuća mogu ih samo gledati, struja je prejaka da pokušaju doći do njih i pomoći im.

Lokalni štab civilne zaštite izdao je upozorenje u kojem su vremenski uslovi opisani kao "opasni za život". Stanovnicima se savjetuje da ne idu u podrume i da prate kanale hitnih službi za daljnje informacije. Stepen upozorenja povišen je i u Eggersdorfu, gdje se strahuje da bi moglo doći do novih poplava.

Oluja je zahvatila i Graz u kojemu je zabilježena jaka tuča koja je na nekim mjestima rušila drveće. Vatrogasne sirene odjekivale su gradom cijelu večer. Prognozira se da će se nevrijeme u Austriji nastaviti i u nedjelju, a nije isključena ni mogućnost da jake kiše padaju i u ponedjeljak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo