25°C
Mostar 28°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

11.06.2024 / 12:52 Svijet - Berlin

Scholz pozvao na jačanje ukrajinske odbrane 'svime mogućim'

Scholz pozvao na jačanje ukrajinske odbrane 'svime mogućim'
Foto: dpa
Na međunarodnoj konferenciji za obnovu Ukrajine njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na daljnje jačanje zračne odbrane zemlje od ruskih napada, prenosi danas agencija dpa.

Pozvao je saveznike da podrže njemačku inicijativu za jačanje ukrajinske protivzračne odbrane "svime čime mogu", prenosi HINA.

"Jer najbolja je ona rekonstrukcija koja se uopće ne mora dogoditi", rekao je Scholz na početku konferencije koja se održava u Berlinu. Prisustvuje joj i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Scholz je ukazao na mogućnost dalekosežnih i dugoročnih obveza za obnovu u zemlji, koja je ozbiljno oštećena u više od dvije godine skupog rata i godinama tinjajućeg sukoba prije toga. Kancelar kaže da će se zalagati za takvu vrstu obveza na nadolazećem summitu grupe G7 bogatih demokratskih zemalja, koji u četvrtak počinje u Italiji.

Scholz je istakao kako Svjetska banka procjenjuje da će u sljedećoj deceniji biti potrebno 500 milijardi dolara pomoći za obnovu Ukrajine. Pozvao je i privatne kompanije da učestvuju s investicijama rekavši da se "s obzirom na razmjere o kojima ovdje govorimo mora nadodati i privatni kapital."

Stotine njemačkih kompanija i dalje aktivno posluje u Ukrajini, a samo automobilske kompanije u Ukrajini zapošljavaju oko 35.000 ljudi, naglasio je Scholz. Uprkos ratu nije došlo do smanjenja njemačkih ulaganja u Ukrajinu, rekao je Scholz, a obim trgovine značajno se povećao otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju u februaru 2022.

"Sve mi ovo pokazuje da je poslovni sektor svjestan potencijala Ukrajine", rekao je Scholz.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo