13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

11.06.2024 / 15:40 Svijet - Berlin

Njemačka i Ukrajina potpisale deklaraciju o jačanju bilateralnih odnosa

Njemačka i Ukrajina potpisale deklaraciju o jačanju bilateralnih odnosa
Foto: Arhiv

Ministarstva finansija Ukrajine i Njemačke potpisala su u utorak zajedničku deklaraciju o namjerama za jačanje bilateralne saradnje u cilju podrške obnovi Ukrajine nakon rata s Rusijom.

- Ne ograničavamo se na oblik podrške koji je Ukrajini potreban da bi pobijedila u ratu. Želimo da doprinesemo sada kako bi Ukrajina mogla postaviti kurs za budući rast kroz svoju rekonstrukciju - izjavio je njemački ministar finansija Christian Lindner.

- Ne radi se samo o finansijskim sredstvima, nego i o izgradnji institucionalnih kapaciteta za podršku privatnim kompanijama u Ukrajini i promociji investicija - dodao je Lindner.

Njemačko ministarstvo finansija zadužilo je razvojnu banku KfW da procijeni izvodljivost projekta koji uključuje konsultantske usluge za finansiranje, za podršku ukrajinskom ministarstvu finansija. Projekt bi također mogao podržati Fond za razvoj poslovanja, kako bi postao nezavisna državna finansijska institucija fokusirana na ukrajinska mala i srednja preduzeća.

Projekt razvoja kapaciteta finansirat će njemačko ministarstvo finansija, a KfW će nadgledati provedbu.

Partneri očekuju da će potpisivanje osnovnih sporazuma biti obavljeno do kraja godine, od kada će oni stupiti na snagu. Deklaracija ne predstavlja ugovor i ne stvara prava ili obaveze prema međunarodnom pravu, prenosi Reeuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo