24°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

11.06.2024 / 15:51 Svijet - Kairo

Egipat i Arapska liga pozdravili rezoluciju UN-a o prekidu vatre u Gazi

Egipat i Arapska liga pozdravili rezoluciju UN-a o prekidu vatre u Gazi
Foto: FB

Egipat je u utorak pozdravio rezoluciju koju je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo u ponedjeljak, a koja ima za cilj postizanje sveobuhvatnog sporazuma o prekidu vatre kako bi se okončao rat u Gazi.

U saopćenju, ministarstvo vanjskih poslova navodi da Egipat ponavlja svoj poziv Izraelu da ispoštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu i da "zaustavi rat koji vodi protiv Pojasa Gaze".

Egipat također poziva i Izrael i Hamas da preduzmu ozbiljne korake ka sklapanju sporazuma o prekidu vatre što je moguće prije i da počnu s primjenom njegovih odredbi bez odgađanja ili uvjeta, dodaje se.

U saopćenju se naglašava značaj ozbiljne akcije međunarodnih aktera u nastojanju da se provede dvodržavno rješenje, koje je "jedina garancija" za okončanje krize.

U ponedjeljak navečer, generalni sekretar Lige arapskih država (AL) Ahmed Aboul-Gheit pozdravio je usvajanje rezolucije od Vijeća sigurnosti, u objavi na platformi društvene mreže X.

- Izraelska agresija mora biti odmah zaustavljena - dodao je čelnik AL.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju s ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma o prekidu vatre u tri faze kako bi se okončao rat u Gazi.

Usvojena velikom većinom sa 14 glasova za i uzdržanom Rusijom, rezolucija se također poziva na obje strane u sukobu da u potpunosti provedu odredbe prijedloga "bez odgađanja i bez uslova", prenosi Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo