21°C
Mostar 30°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 23°C

13.06.2024 / 16:47 Regija - Glasnogovornik EU

Stano: Beograd krši Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa lobiranjem protiv Kosova

Stano: Beograd krši Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa lobiranjem protiv Kosova
Foto: Arhiva
Glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je danas da Beograd krši Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije lobiranjem protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije je važeći i obvezujući u cjelini i za Kosovo i za Srbiju. To uključuje član četiri ovog sporazuma. Lobiranje Srbije protiv Kosova je jasno kršenje Sporazuma", naveo je Stano u izjavi dostavljenoj medijima, prenosi Beta.

Lideri Srbije i Kosova su se krajem februara 2023. usmeno suglasili o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa, a tri sedmice kasnije su u Ohridu usuglasili i Implementacijski aneks Sporazuma, uz posredovanje EU. U članu četiri Sporazuma navodi se da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Srbija je u međuvremenu lobirala protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope i u tu svrhu je formirala radnu grupu. Kosovo nije postalo član Vijeća Evrope jer nije ispunilo zahtjev vodećih zapadnih zemalja da započne formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO).

Sporazum o putu ka normalizaciji postao je ove godine obvezujući za Beograd na vuropskom putu jer je uvršten u poglavlje 35 u pregovorima Srbije sa EU o članstvu.

Upitan da potvrdi da li je međusobno priznanje cilj dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Stano je naveo da stav EU o tom pitanju "ostaje nepromijenjen", navodi se.

Američki ambasador u Beogradu Cristopher Hill rekao je za izdanje sedmičnika NIN da formalno priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, već normalizacija odnosa. Međutim, ambasador SAD u Prištini Jeffrey Hovenier je u utorak kazao da kraj procesa dijaloga "mora biti uzajamno priznanje dvije zemlje, jer ništa manje od toga ne ispunjava viziju za slobodnu, prosperitetnu i mirnu Evropu".

Otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, Evropska unija je u više navrata navela da je pitanje priznanja Kosova u nadležnosti njenih država članica i da je zadržala neutralan stav prema statusu Kosova.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo