30°C
Mostar 37°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

14.06.2024 / 06:00 BiH - Borik

Protesti građana u Banjaluci zbog 'betonizacije' naselja

Građani jednog od najvećeg i najzelenijeg naselja u Banjoj Luci - Borik sinoć su protestovali zbog planiranje betonizacije, odnosno gradnje neobodera u "srcu" naselja.

Stanari već danima negoduju, a nakon što je Grad na javni uvid stavio Nacrt izmjena dijela Regulacionog plana u tom naselju, po kojem je predviđena gradnja lamela od po 14 i 15 spratova na lokaciji Mala pijaca. Također, građani ne žele da se na lokaciji bivše „Fruktone“ gradi kompleks lamela do maksimalno 10 spratova, kako je predviđeno Nacrtom Regulacionog plana.

Ових дана многобројни мјештани насеља Борик протестују и потписују петиције против измјена регулационих планова према...

Posted by Jelena Trivic on Thursday, June 13, 2024

Traže da se zaustavi izgradnja nebodera, gradnja dvosmjerne ulice kroz sadašnji parking i da se zaustavi rušenje naselja koje je prije rata građeno planski.

U Banjoj Luci je "buknulo" nekoliko žarišta nezadovoljstva građana zbog predloženih novih regulacionih planova u gradskim naseljima.

Osim u naselju Borik, protiv betonizacije naselja su se pobunili i građani iz susjednog naselja - Centar-Aleja u kojem je iz Regulacionog plana izbrisana gradnja osnovne škole , a na tom mjestu je predviđena gradnja nekoliko stambenih zgrada. Planirani objekat vrtića je smanjen za duplo. Inače, riječ je o naselju u izgradnji i kojem živi mnogo porodica sa djecom.

- Mi smo ovdje kupili stan upravo jer je predviđena gradnja vrtića i škole. Imamo troje male djece, od kojih dvoje idu u privatni vrtić jer nema mjesta u javnom. Računali smo da će nam bar djeca ići u školu u naselju, ali nas prevariše. Nećemo dozvoliti da to prođe, moraće da poslušaju građane koji žive ovdje - kaže Petar Dragišić.

Primjedbe na planiranu gradnju nebodera u samom centru Banja Luke, na lokaciji stara autobuska stanica, već su uputili građani iz tog dijela grada. - Da li je moguće da se Banja Luka gradi ovako - pitaju oni.

Nakon što isteknu rokovi za dostavljanje primjedbi, Grad Banja Luka ima obavezu da organizuje javne rasprave i da građanima odgovori na pritužbe. Prijedlozi gradnje po naseljima će biti upućeni na sjednicu Skupštine Grada, a odbornici su ti koji će da donesu konačnu odluku.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, zajedno sa „investitorima“, definitivno je odlučio da uništi Borik, koje slovi kao jedino planski izgrađeno banjalučko naselje. Potvrđuje to i izmjena regulacionog plana prema kojoj se na prostoru „Plave pijace“, u neposrednoj blizini Osnovne škole „Vuk Karadžić“, namjeravaju izgraditi dvije kule, od 14 i 15 spratova. Uz to, Stanivuković, koji je potpisao sve izmjene regulacionih planova, u kompleksu bivše „Fruktone“, opet u dosluhu sa „investitorima“, planira gradnju pet lamela, spratnosti od 8 do deset spratova. Umjesto vrtića, škole i neophodnih garaža, stanovnicima Borika tako se servira još stambeno-poslovnih zgrada i još betona.

Stanivuković, koji je ranije organizovao proteste povodom uvođenja preduzeća “Autoprevoz” u posjed parkinga na prostoru nekadašnje Stare autobuske stanice u centru grada, teatralno poručujući „ovo je naša zemlja“ i optužujući sudove da su „legalizovali kriminal“, sada regulacionim planom namjerava da duž čitavog parkinga izida zgrade od 4 lamele i 8 spratova, navode građani.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo