22°C
Mostar 27°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 20°C

14.06.2024 / 20:19 Svijet - Indija i Nepal

Odroni i poplave na Himalajima: Turisti zaglavljeni, najmanje desetoro mrtvih

Odroni i poplave na Himalajima: Turisti zaglavljeni, najmanje desetoro mrtvih
Foto: Profimedia

Najmanje 10 ljudi je poginulo u poplavama i odronima nastalim nakon jakih jučerašnjih kiša u himalajskim regijama Indije i Nepala.

Zbog snažnog nevremena je 2400 turista ostalo zaglavljeno u sjeveroistočnoj indijskoj državi Sikkim. Šestero je poginulo u državi Sikkim, a još četvero tokom odrona u susjednoj nepalskoj pokrajini Koshi. "Kiša neprekidno pada već 36 sati. Izvukli smo tijela mrtvih i predali ih porodicama", rekao je za CNN Hem Kumar Chettri, okružni sudac iz Sikkima.

Dodao je da je u nevremenu teško oštećeno najmanje 45 kuća, ceste, mostovi i infrastruktura. Država Sikkim je poznata po slikovitim himalajskim krajolicima, s 28 planinskih vrhova, 21 ledenjakom i više od 200 jezera. Ali kao i svaka planinska regija, sklona je smrtonosnim bujicama i klizištima.

Chettri je kazao kako je otprilike 2400 turista ostalo zaglavljeno u raznim turističkim mjestima u državi jer su odroni zasuli ceste, a jaka kiša oštetila mostove. "Zaglavljeni su, ali su na sigurnom. Dogovorili smo im smještaj s vlasnicima hotela dok ne prođe nevrijeme", rekao je.

"Šteta na cestama je stvarno velika. Trebat će vremena da se sve raščisti. Nadamo se da ćemo u roku od sedam dana ponovno uspostaviti promet", dodaje. Indijski meteorološki zavod navodi da će i danas na području države Sikkim padati obilna kiša.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo