31°C
Mostar 37°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

15.06.2024 / 11:08 Svijet - Zabrinutost

Meta odgodila pokretanje softvera umjetne inteligencije u Evropi

Meta odgodila pokretanje softvera umjetne inteligencije u Evropi
Foto: Meta
Američki digitalni div Meta odgađa pokretanja svog novog softvera umjetne inteligencije (AI) u Evropi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka, piše njemačka agencija dpa.

Irsko tijelo za zaštitu podataka zaduženo za Metu u Evropskoj uniji zatražilo je od kompanije da za sada ne obučava svoje modele umjetne inteligencije na temelju javno dostupnih objava na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Bez treniranja lokalnim sadržajem, Meta ne može korisnicima u Evropi ponuditi najbolje iskustvo, rekla je kompanija u objavi na blogu u petak.

Istovremeno, Meta je rekla da je uvjerena u to da je njen pristup u skladu s evropskim zakonima i regulativama.

Meta nije jedina koja obučava umjetnu inteligenciju, "a mi smo transparentniji od mnogih drugih u našoj industriji", objavila je kompanija, a prenosi HRT.

Do odluke o odgodi je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korištenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak.

Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošle sedmice podnijeli žalbe u 11 zemalja te su kritikovali Metu zbog "skrivenog i zavaravajućeg" postupka.

Meta je prvobitno tvrdila da postoji "legitiman interes" za treniranje modela umjetne inteligencije te da bi se u tu svrhu trebao koristiti samo javno dostupan sadržaj odraslih korisnika.

Irsko tijelo za zaštitu podataka je u petak pozdravilo odluku Mete da odgodi svoje planove u Evropi.

Kompanija se softverom umjetne inteligencije Meta AI takmiči protiv drugih programa poput chatbota ChatGPT-ja.

Meta AI je dizajniran da generiše tekst i slike te odgovara na pitanja korisnika. Meta je proteklih mjeseci naglašavala da će umjetna inteligencija bitno izmijeniti društvene platforme.

Istovremeno, Meta je rekla da namjerava nastaviti dovoditi funkcionalnosti umjetne inteligencije u Evropu.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo