19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

17.06.2024 / 16:35 Svijet - Nastavak prakse

Holandija dopustila pušenje marihuane u još nekoliko gradova

Holandija dopustila pušenje marihuane u još nekoliko gradova
Foto: Unsplash

Holandske su vlasti od danas proširile eksperiment kojim potrošačima omogućuju potpuno legalno pušenje kanabisa u osam novih gradova, nastojeći tako postići smanjenje kriminala.

Suprotno uvriježenom mišljenju prodaja i konzumacija hašiša i marihuane u Holandiji nisu legalne, ali se tolerišu i regulirane su, posebno putem takozvanih "coffeeshopova".

Eksperiment čiji je cilj eliminirati ovu legalnu "sivu zonu" započeo je krajem 2023. u dvama holandskim gradovima, Bredi i Tilburgu, da bi se uspostavio legalni put uzgoja i opskrbe kanabisom za kafiće koji su se njime dosad opskrbljivali u tajnosti.

Vlasti su odabrale uzgajivače, a kanabis koji se isporučuje kafićima pomno se prati.

Eksperiment, čiji je cilj dekriminalizirati proizvodnju i opskrbu kafića marihuanom, sada je proširen na gradove poput Maastrichta i Groningena, što i potrošačima i prodavačima omogućuje sigurnost u kvalitetu i porijeklo.

Ova inicijativa dio je općeg trenda prema dekriminalizaciji konzumacije kanabisa širom svijeta, na što upućuju nedavno donesene mjere u Njemačkoj, Švicarskoj i Sjedinjenim Državama.

No u Holandiji je sudbina tolerancije prema kanabisu neizvjesna s obzirom na to da stranka krajnje desno orijentiranog čelnika Geerta Wildersa, velikog pobjednika izbora, želi definitivno napustiti takvu politiku, zatvoriti kafiće i lobirati za "Holandiju bez droga".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo