32°C
Mostar 38°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 37°C
Bihać 32°C

24.06.2024 / 16:20 Regija - Medved potvrdio

Kod Vukovara otkrivena masovna grobnica s najmanje deset tijela

Kod Vukovara otkrivena masovna grobnica s najmanje deset tijela
Foto: Cropix
Na vukovarskom odlagalištu otpada Petrovačka dola, na kojem probna iskapanja u potrazi za nestalima iz Domovinskog rata traju od aprila 2022. pronađena je masovna grobnica s najmanje deset tijela, potvrdio je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Ne bih se upuštao u kalkulisanje o kojim se žrtvama radi. Činjenica jeste da se po prvim preliminarnim pregledima radi o žrtvama iz Domovinskog rata", kazao je Medved, rekavši kako su pored žrtava pronađeni i civilni odjevni predmeti, ali da to ne smije zavaravati, jer je poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma odbrane Vukovara bili u civilnoj odjeći.

Također je kazao kako je analizom zemljišta utvrđeno da je dovežena zajedno s posmrtnim ostacima što upućuje kako je riječ o sekundarnoj grobnici o čijem je mogućem postojanju službe ministarstva krajem 2021. godine obavijestila sigurno-obavještajna agencija.

"Svo ovo vrijeme u protekle dvije godine s nama su bili i predstavnici Državnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj dio posla, odraditi posao oko utvrđivanja počinioca i odgovornosti kao i podizanja optužnica", kazao je Medved, javlja Hina.

Po njegovim riječima, preliminarnim istraživanjima i saznanjima riječ je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovici 1992. godine, u vrijeme privremene okupacije grada Vukovara.

Podsjetio je da su na širem području Vukovara u proteklih osam godina pronađene četiri masovne grobnice, što je kako je ustvrdio, rezultat sistemskog institucionalnog pristupa.

Na konferenciji za novinare bio je i glavni državni advokat Ivan Turudić koji je poručio da odgovornost za počinjene zločine snose počinioci, ali i oni koji su sve ove godine znali za njih, a šutjeli su i danas šute.

Po podacima Ministarstva hrvatskih branitelja trenutno se u Hrvatskoj traga za 1797 osoba iz Domovinskog rata. U posljednjih osam godina ekshumirani su posmrtni ostaci 170, a identificirane 263 osobe.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo