32°C
Mostar 38°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 36°C
Bihać 32°C

25.06.2024 / 17:07 Regija - Upravljanje granicama

Sporazum Srbije sa Frontexom: Pripadnici se mogu raspoređivati i na granici sa BiH

Sporazum Srbije sa Frontexom: Pripadnici se mogu raspoređivati i na granici sa BiH
Foto: Frontex
Evropska unija i Srbija potpisale su u utorak sporazum o operativnoj saradnji u upravljanju granicama s Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex) po kojem će snage Frontexa biti raspoređene ne samo na granicama Srbije s Bugarskom i Mađarskom, već i na granicama s trećim zemljama.

Sporazum će značajno pridonijeti zajedničkoj borbi protiv kriminala i ilegalnih migracija. Srbija čuva svoje granice, ali time štiti i čuva i sigurnost i stabilnost cijele Evrope", rekao je srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji s evropskom kolegicom Ylvom Johansson poslije potpisivanja dokumenta koji još trebaju ratificirati parlamenti EU i Srbije, prenosi Hina.

Srbija je uz sporazum dobila donaciju koju čini 56 vozila i nadzorna oprema, što je samo jedna u nizu donacija EU.

Johansson je navela da je posjetila granice Srbije s Bugarskom i Mađarskom, te da se uvjerila u dobru saradnju srbijanske policije i Frontexa.

Dodala je da će uz pomoć novog sporazuma pripadnici Frontexa moći biti raspoređeni i na granice s Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom, ali će se zajedničke aktivnosti realizovati pod zapovjedništvom Srbije.

"U borbi protiv mreže krijumčara migranata pokazali ste i posvećenost i rezultate", ocijenila je Johansson, istakavši da je "vidljivo smanjen" broj ilegalnih migranata iz Srbije u EU.

Stupanje na snagu ovog sporazuma zavisi od saglasnosti Evropskog parlamenta, Vijeća EU i Skupštine Srbije.

Kada sporazum stupi na snagu, na zahtjev Srbije Frontex će moći će provoditi zajedničke operacije i raspoređivati stalni korpus evropske granične i obalne straže bilo gdje na teritoriji Srbije, uključujući njene granice sa susjednim zemljama koje nisu članice EU-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo