10.07.2024 / 06:00 Svijet - Značajna pomoć

Ukrajini sa Zapada uskoro stiže veoma moćno oružje

Ukrajini sa Zapada uskoro stiže veoma moćno oružje
Trenutni broj žrtava masovnog ruskog napada od 8. jula veći je od 40 i još će rasti, jer su mnogi od 190 ranjenih u vrlo teškom stanju. Još uvijek nisu ni raščišćene sve ruševine, uz veliku vjerovatnost da pod njima ima još žrtava.

Ovog puta Rusi su gađali isključivo civilne ciljeve. Sirene za uzbunu oglasile su se u Kijevu u 9 sati i 50 minuta, kad su radnici bili na poslu, đaci u školama, a djeca u vrtićima.

Napad je zapravo započeo u noći sa 7. na 8. jula. Prvi udar je bio vrlo mali. Tek četiri krstareća projektila H-101 i dva balistička projektila Iskander-M. Vjerovatno kako bi se stvorio dojam da je to sve i da tog dana više neće biti napada.

Na sreću Ukrajinaca, njihovo ratno zrakoplovstvo će uskoro dobiti efikasno sredstvo za zaustavljanje takvih napada - leteći radar. I to dva. Švedska je prije nekoliko mjeseci službeno potvrdila da će ukrajinsko ratno zrakoplovstvo opskrbiti s dva leteća radara S 100D Argus, poznati i kao ASC890 ili Saab 340 AEW&C.

S obzirom na to da lete na velikim visinama (operativni vrhunac leta Argusa je 7600 metara), radarski horizont se javlja na puno većoj udaljenosti. Povrh toga leteći radari su odlični za otkrivanje malih ciljeva koji lete na vrlo malim visinama.

Naročito ako su opremljeni najsavremenijim AESA radarima. Argus je opremljen radarom PS-890 Erieye AESA SLAR (Side-Looking Airborne Radar). Radi se od dvije radarske antene koje se nalaze na hrptu aviona.

Svaka je duga osam metara i široka 60 centimetara. To je dovoljno za smještaj 200 AESA aktivnih modula. Službeno, instrumentalna zona motrenja Erieya je samo 450 km, no mora biti puno veća jer se radi o najsuvremenijem AESA radaru. SAAB tvrdi da cilj veličine lovačkog aviona otkriva na udaljenosti od 350 km, iako se to čini puno preskromno.

U svakom slučaju ukrajinsko ratno zrakoplovstvo će s dva Argusa dobiti mogućnost ranog otkrivanja napada svim oružjima, a naročito krstarećim projektilima koji ciljevima prilaze na vrlo malim visinama. Zahvaljujući ugrađenom sistemu za automatski prijenos podataka Link 16, svi će se podaci o otkrivenim ciljevima u realnom vremenu prenositi u PRS-ove Patriot, Mamba/SAMP/T, IRIS-T, NASAMS, Hawk i ostalima, koji će imati znatno više vremena djelovati.

Naravno, jedini će uvjet biti da je u svakom trenutku u zraku barem jedan Argus. Sa samo dva - to će biti malo teže ostvariti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo