16°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

10.07.2024 / 15:06 Zanimljivosti - Savjetnica upozorava

Tolerisanje ova tri ponašanja u vezi znak je manjka samopoštovanja

Tolerisanje ova tri ponašanja u vezi znak je manjka samopoštovanja
Foto: Pexels
Održavanje samopoštovanja i postavljanje granica ključni su u svakoj vezi. No, istina je da svi ponekad dopustimo određene stvari koje možda ne bismo smjeli.

"Ako se stalno osjećate kao da se žrtvujete kako biste zadovoljili svog partnera ili partnericu jer podnosite ponašanja zbog kojih se osjećate necijenjeno, vrijeme je da napravite korak unazad i ponovno procijenite situaciju", rekla je porodična i bračna savjetnica, Tina Fey, za Hack Spirit.

Tvrdi da toleriranje određenih toksičnih ponašanja u vezi može narušiti samopouzdanje i ukazivati na nedostatak samopoštovanja. Prepoznavanje takvih ponašanja prvi je korak prema ponovnom uspostavljanju granica i osiguravanju da sreća bude na prvom mjestu. Evo na koja je ponašanja upozorila.

1. Toleriranje nepoštovanja

Nepoštovanje, u bilo kojem obliku, nikada ne bi trebalo biti dio romantičnog odnosa.

"Ako vas vaši partneri neprestano omalovažavaju, daju podrugljive primjedbe ili se prema vama ponašaju kao da ste inferiorni, vrijeme je da objektivno sagledate situaciju. Zapamtite, vrijedni ste poštovanja i ljubaznosti, i svako ko se ponaša drugačije prema vama nije vrijedan vašeg vremena. Zaslužujete da se prema vama postupa s ljubaznošću i poštovanjem, i ne dopustite da vam iko kaže suprotno", ističe Fey.

2. Prihvatanje prekršenih obećanja

"Budimo brutalno iskreni. Dopustiti nekome da stalno krši svoja obećanja vama, nije ništa drugo nego samouništenje. Obećanja su temelj povjerenja u vezi i, ako se opetovano prekrše, to može uništiti vašu vjeru u osobu koju volite", napominje savjetnica. Dakle, ako konstantno toleriramo kršenje obećanja, počet ćemo preispitivati svoju vrijednost, pitajući se zašto im nismo dovoljno važni da održe riječ.

"Ipak, ne radi se o vama. Radi se o njima i njihovoj nesposobnosti da ispoštuju svoje obveze. Ne dopustite da prekršena obećanja postanu norma u vašoj vezi. Zaslužujete biti s nekim ko cijeni svoju riječ i poštuje vas dovoljno da je održi", dodala je.

3. Dopuštanje emocionalne manipulacije

"Evo teške istine: ako tolerirate emocionalnu manipulaciju u svojoj vezi, to je jasan znak da bi vaše granice i samopoštovanje mogli biti ugroženi", upozorava Fey. Emocionalna manipulacija može biti suptilna, ali štetna. To može uključivati izazivanje krivice, izluđivanje ili izigravanje žrtve kad god postoji neslaganje.

"Zbog ovog toksičnog ciklusa možete se osjećati iscrpljeno, zbunjeno i preispitivati vlastiti razum. No, zaslužujete bolje. Zaslužujete ljubav koja vas osnažuje, a ne onu koja vas emocionalno iscrpljuje. Ne dopustite nikome da se igra s vama", zaključila je savjetnica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo