18°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C

10.07.2024 / 15:57 Regija - Godišnjica genocida

Kosovo je proglasilo 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Kosovo je proglasilo 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici
Foto: Koha.net

Vlada Kosova je u srijedu proglasila 11. jul kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Današnja sjednica Vlade započela je jednom minutom šutnje za žrtve genocida u Srebrenici.

Premijer Albin Kurti je rekao da je proglašenje 11. jula kao Dana sjećanja na genocid u Srebrenici plemenit i pravi čin u ime Kosova.

"Ove godine obilježavamo 25. godišnjicu oslobođenja. Sjećamo se počinjenih masakra, sjećamo se žrtava i ratova devedesetih godina. Sjećamo se 8.372 muškarca i dječaka iz Srebrenice koji su ubijeni od strane srpskih snaga u najvećem masakru u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Prošle sedmice, vojska Srbije je prošla paradom u Prijedoru bez dozvole države BiH. Samo četiri dana prije sjećanja na genocid u Srebrenici.

Pridružujemo se memorijalizaciji na osnovu rezolucije koju smo usvojili u Skupštini, koja osuđuje genocid u Srebrenici, u kontinuitetu rezolucije Evropskog parlamenta i rezolucije usvojene na Generalnoj skupštini UN-a u maju ove godine.

To je plemenit i pravi čin u ime Kosova i naše želje za pravdom i mirom. Da se ne zaboravi i da se ne ponovi genocid ni u Srebrenici ni na Kosovu, ni u našem regionu ni bilo gdje u svijetu", rekao je Kurti.

Zamjenica premijera iz bošnjačke zajednice, Emilja Rexhepi, rekla je da ova dan treba služiti očuvanju istine, mira, pravde i ljudskih prava.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, izrazio je stav da zločini i genocid ne treba generalizirati na cijeli narod već na pojedinačne počinioce.

U maju, Generalna skupština UN-a je rezolucijom odredila 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid iz 1995. godine.

Međunarodni sud pravde u Haagu je 2007. godine kvalificirao zločin u Srebrenici kao genocid, podsjeća Koha.net.

Zvanični Beograd i vlasti entiteta RS u Bosni i Hercegovini odbacuju genocid.

Srpske snage u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine ubile su preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine. Do sada je više od 50 osoba osuđeno za počinjeni genocid, sa ukupno oko 700 godina zatvora. Među njima su bili i predsjednik tadašnje RS Radovan Karadžić i glavni komandant tadašnje srpske vojske Ratko Mladić.

Sutra se obilježava 29. godišnjica genocida, a na kolektivnoj dženazi biće ukopano 14 žrtava genocida. 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo