10.07.2024 / 18:48 Svijet - Veliko otkriće

Na britanskom otoku otkriven fosil dinosaurusa

Na britanskom otoku otkriven fosil dinosaurusa
Foto: X
Fosilni ostaci biljojednog dinosaurusa koji je lutao našim planetom prije 125 miliona godina otkriveni su na britanskom otoku Wight.

Naučnici vjeruju da oni predstavljaju najpotpuniji novi primjerak pronađen u Britaniji u 100 godina.

S težinom velikog mužjaka američkog bizona od oko 900 kilograma, taj biljojedni dinosaur je vrlo vjerovatno živio u krdu, smatra Jeremy Lockwood, doktorand na Univerzitetu Portsmouth koji učestvuje u iskapanju.

Dinosaurus, koji ima 149 kostiju, pronađen je na liticama Zaljeva Compton na otoku Wight, nasuprot južne obale Engleske. Pronašao ga je 2023. kolekcionar Nick Chase koji je u međuvremenu preminuo.

Dinosaurus je nazvan "Comptonatus chasei", u čast i spomen na Chasea.

"Nick je imao nos za otkrivanje kostiju dinosaura. Ovo je zaista vrlo vrijedan pronalazak koji nam pomaže razumjeti više o raznim vrstama dinosaurusa u Engleskoj u ranoj Kredi", rekao je Lockwood koji je upravo o tome izdao rad u časopisu The Journal of Systematic Palaeontology.

Na istom otoku su 2022. pronađeni ostaci najvećeg evropskog dinosaurusa mesojeda, također iz razdoblja rane Krede, koji je bio duži od 10 metara i koji pripada skupini dinosaurusa zvanih spinosauri.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo