18°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C

11.07.2024 / 11:38 Regija - "Da se nikad ne zaboravi"

Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o sjećanju na genocid u Srebrenici

Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o sjećanju na genocid u Srebrenici
Skupština Kosova je danas na vanrednoj sjednici povodom 11. jula usvojila Deklaraciju o sjećanju na genocid u Srebrenici iz 1995. kojom se podržava Rezolucija usvojena u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija iz maja ove godine.

Poslanici su sjednicu započeli minutom tišine za žrtve srebreničkog genocida.

U ime Muletietničke poslaničke grupe na čiji zahtjev je sazvana vanredna sjednica, govorio je potpredsjednik Skupštine iz redova bošnjačke zajednice Bahri Šabani, koji je poručio da je 11. jul dan kada se svake godine treba prisjetiti žrtava Srebrenice.

“Danas se prisjećamo 11. jula i da se ovo nikada ne zaboravi i da se nikada i nikome ne dogodi”, kazao je Šabani.

On je podsetio na odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima te poručio da se genocid ne smije negirati i da je potrebno obezbijediti pravdu za žrtve.

Šabani je pozvao poslanike da podrže Deklaraciju o Srebrenici kako bi dokazali da je Kosovo zemlja koja želi pomirenje, ali koja ne želi da zaboravi ono što se desilo.

Prisutnih 84 poslanika jednoglasno je usvojilo predloženu Deklaraciju.

U ime Vlade Kosova, govorila je zamjenica premijera iz redova bošnjačke zajednice Emilija Redžepi, koja je kazala da je u Srebrenice preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno. Ona je kazala da Republika Kosovo oštro osuđuje genocid režima Srbije u Srebrenici nad bošnjačkim narodom.

“Njihova stradanja podsjećaju nas na važnost borbe protiv mržnje i netrpeljivosti, kao i na našu odgovornost da gradimo društvo zasnovano na pravdi, istini i pomirenju”, kazala je Redžepi.

Ona je podsjetila da je Vlada Kosova jučer usvojila prijedlog da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, te da je Skupština Kosova 2021. usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo