Omega-3 masne kiseline igraju važnu ulogu u pogledu očuvanju zdravlja, a postoje načini kako ih unijeti dovoljno u organizam i bez konzumacije ribe koja je najpoznatiji izvor.
Stoga, unos omega-3 masnih kiselina ne mora biti izazov za vegane, vegetarijance ili one koji jednostavno ne vole ribu.
Od tri glavne vrste omega-3 masnih kiselina, biljna hrana obično sadrži samo alfa-linolensku kiselinu (ALA).
Chia sjemenke
Chia sjemenke poznate su po svojim brojnim zdravstvenim dobrobitima, te sadrže pozamašnu dozu vlakana i proteina.
One su također odličan biljni izvor omega-3 masnih kiselina. Unos chia sjemenki možete povećati kuhanjem hranjivog chia pudinga ili posipanjem chia sjemenki po salatama, jogurtima ili u smoothiu.
Sjemenke konoplje
Osim proteina, magnezija, željeza i cinka, sjemenke konoplje sastoje se od oko 30 posto ulja i zbog toga sadrže dobar omjer omege-3.
Njih također možete dodati u smoothie, u jogurt za doručak, a odlična su ideja i domaće granole od sjemenki konoplje koje predstavljaju jednostavan način za kombiniranje sjemenki konoplje s drugim zdravim sastojcima kao što su sjemenke lana za dodatni unos omega-3 masnih kiselina.
Tri kašikee (30 grama) sjemenki konoplje sadrže 3000 mg ALA omega-3 masnih kiselina, što predstavlja 162-236 posto dnevnog preporučenog unosa.
Orasi
Orasi su puni zdravih masti, pa tako i omege-3. Njih također možete dodati svojoj domaćoj granoli ili žitaricama, a uvijek ih možetegrickati i samostalno, bez da ih nužno dodajete jelu.
28 grama oraha sadrži 2570 mg ALA omega-3 masnih kiselina, što predstavlja 160-233 posto dnevnog preporučenog unosa, piše Healthline.
(Vijesti.ba)