Ako je, po staroj recepturi, pored pita , znala da umijesi i mantije, onda je mlada stasala za udaju.
Danas će se mantije naći na sofri iako mlade nisu naučile da ih spreme, jer je sve više ugostiteljskih radnji kojima su one specijalnost, a zahvaljujući kojima su postale brend, jer se za ove ukusne zalogaje na daleko čulo.
Novopazarske mantije proglašene su nedavno najboljim jelom iz Srbije, odlukom popularnog portala za gastronomiju "Taste Atlas". Među čak 72 delikatesa specijalitet od mesa i testa pokupio je sve simpatije korisnika tog sajta.
Oni, zahvaljujući kojima se za mantije čulo širom regiona i mnogo dalje, nisu iznenađeni.
"Možda je ova odluka zakasnila", kritičar je Jasmin Dervišnurović, vlasnik radnje "Sve pod sač", čije proizvodi su stigli na različite meridijane.
Međutim, on ističe da je ova odluka izuzetno važna, jer će zahvaljujući njoj u Novi Pazar sada stizati više gostiju.
Jasmin je posao naslijedio od oca, uspješnog boksera, kom je i ugostiteljstvo išlo od ruke.
Međutim, rad nove generacije na promociji, dao je rezultate.
Nedavno su se mantije iz Novog Pazara našle i na trpezi dvojice predsjednika - Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tayyipa Erdogana.
"To je za mene veoma važno. Naš predsjednik voli mantije, ali i zeljanicu iz naše kuhinje. Turski predsjednik je sada mogao da proba i zeljanicu i mantije, ali je poželio i krompirušu bez bibera. Siguran sam da mu se sve svidjelo. Kada smo razgovarali video sam da je veoma zadovoljan", kazao je Jasmin.
Gotovo sve diplomate, ministri i ambasadori koji su posjećivali Novi Pazar na meniju su imali mantije, a danas su bez njih gotovo nezamislivi i zvanični državni prijemi i proslave u Beogradu.
(Vijesti.ba)