Neke od njih podigle su cijene proizvoda, dok su druge uvele još jednu "nepopularnu" mjeru, a to je dodatna naplatu za rezanje hljeba na licu mjesta.
U posljednjih nekoliko godina, veliki broj njemačkih pekara našao se u finansijskim problemima. Neki su morali da zatvore svoje radnje, dok su drugi pokušali da nadoknade gubitke uvodeći nadoknade za usluge koje su ranije bile besplatne.
Hljeb je dio svakodnevice u Njemačkoj, a mašinsko sječenje hljeba na licu mjesta bila je uobičajena i praktična praksa. Međutim, sve je više pekara koje ovu uslugu sada dodatno naplaćuju – od 10 do 20 centi po kriški.
Kupci su iznenađeni jer su godinama tu uslugu dobijali bez dodatnih troškova, a iako se nadoplata ne primjenjuje svuda, sve više pekara u različitim njemačkim pokrajinama odlučuje se na ovaj korak.
Pekari navode da su visoki troškovi energije, održavanja mašina i zamjene noževa razlog za uvođenje naplate. Iako se za mnoge potrošače čini nepravednim da plaćaju nešto što je do juče bilo uključeno u cijenu, pekari tvrde da je to jedini način da opstanu.
Dobra vijest je da se u nekim pekarama i dalje hljeb siječe besplatno, ali kupci sada moraju da obrate pažnju – da li će ih na kasi dočekati dodatna stavka na računu.
(Vijesti.ba)