Nova naučna studija otkrila je da konzumacija prevelike količine pomfrita u sedmici može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za čak 20 posto.
Ali ono što bi mnoge moglo zabrinuti jeste upravo preporučena maksimalna količina pomfrita – tek tri porcije u sedam dana.
Budimo realni, ništa se ne može uporediti s neodoljivim ukusom vrućeg pomfrita posutog solju, upravo izvađenog iz friteze. No pritom valja znati i da to može imati grozne posljedice po zdravlje.
Naime, studija objavljena u srijedu u prestižnom medicinskom časopisu The BMJ pokazala je da osobe koje jedu pomfrit tri puta sedmično imaju 20 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Rizik je još viši kod onih koji krompir konzumiraju pet puta sedmično – čak 27 posto.
Međutim, dobra vijest za ljubitelje krompira jeste da isti rizik nije uočen kod konzumacije kuvanog, pečenog ili pire krompira. Drugim riječima, način pripreme čini drastičnu razliku.
Međunarodni istraživački tim, u kojem su učestvovali i stručnjaci sa Univerziteta u Kembridžu, analizirao je zdravstvene podatke više od 205.000 američkih zdravstvenih radnika. Njihove prehrambene navike pratile su se putem redovnih anketa, a njihovo zdravlje nadzirano je gotovo četiri decenije. Tokom tog dugotrajnog perioda praćenja zabilježeno je oko 22.000 slučajeva dijabetesa tipa 2.
„Rizici povezani s konzumacijom krompira razlikuju se u zavisnosti od načina pripreme“, napisali su autori studije. „Povezanost između većeg unosa krompira i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 prvenstveno je posljedica konzumacije pomfrita.“
Zanimljivo je i da su istraživači otkrili kako zamjena tri porcije krompira sedmično cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 8 posto, prenosi tportal.
(Vijesti.ba)