Sirovo povrće ne zahtijeva dugu pripremu i predstavlja jednostavan način da se poveća unos svježih namirnica, a posebno se preporučuje pet vrsta.
Bijeli luk, ako vam okolnosti to dopuštaju, posebno je koristan kada se jede sirov, jer pomaže u regulaciji holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi. Njegov ključni spoj, alicin, nastaje kada se luk zgniječi ili isječe, a zadržava se ako se ostavi desetak minuta prije termičke obrade.
Brokula je bogata folatom, vitaminima A, C i K, kalcijem, željezom i kalijem. Štiti od raka te je dobra za crijeva, kosti i srce. Budući da kuhanje smanjuje količinu vitamina C i folata, sirova brokula – narendana u salatu ili poslužena uz umak – odličan je izbor.
Sirova cvekla čuva betalain, snažan antioksidans, te vitamin C i nitrate koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da sok od sirove cikle djeluje bolje na pritisak nego kuhana. Može se narendati u salatu, dodati u smoothie ili tanko narezati i poslužiti sa sirom feta.
Kelj su svi navikli konzumirati kuhan, ali u sirovoj formi sadrži glukozinolate, spojeve koji pomažu u borbi protiv raka i upala. Oni nastaju djelovanjem enzima mirozinaze, koji se uništava kuhanjem, pa je sirovi kelj najbolja opcija. Listove je moguće omekšati preljevom ili ih dodati u smoothie.
Crvena paprika ima više vitamina C nego narandža, a bogata je i folatima te antioksidansima. Budući da kuhanje smanjuje njihov sadržaj, sirova paprika u salatama, punjena tunjevinom ili poslužena uz humus odličan je izbor.
Iako toplota smanjuje količinu nekih vitamina i antioksidansa, i kuhano povrće je vrlo hranljivo. Najvažnije je jesti povrće – u bilo kojem obliku, piše b92.
(Vijesti.ba)