23.08.2025 / 11:12 Ljepota i Zdravlje - Studija

Konzumiranje ove hrane može smanjiti rizik od raka za 36 posto

Konzumiranje ove hrane može smanjiti rizik od raka za 36 posto
Foto: Ilustracija
Gastrointestinalni karcinomi, koji uključuju rak želuca, jetre, jednjaka, gušterače i debelog crijeva, čine više od 25 posto svih karcinoma, a stopa obolijevanja među mlađima od 50 godina zabrinjavajuće raste.

Na rizik snažno utječe način života - Američko društvo za rak posebno naglašava prehranu, tjelesnu aktivnost, pušenje i konzumaciju alkohola kao glavne uzročnike.

Istraživači iz Koreje odlučili su provjeriti ima li određena boja voća i povrća veći učinak na smanjenje rizika od ovih karcinoma. U novoj studiji pokazalo se da konzumacija bijelog voća i povrća (najmanje 188 grama dnevno) može smanjiti rizik od gastrointestinalnog raka za 36 posto.

Crveno i ljubičasto povrće (najmanje 34 grama dnevno) povezano je sa smanjenjem rizika od 32 posto, a crveno i ljubičasto voće i povrće u osoba koje konzumiraju alkohol smanjilo je rizik za 43 posto, prenosi EatingWell.

Nutricionisti ističu da je željezo u voću i povrću samo dio priče - ključni su antioksidansi. Oni pomažu u zaštiti stanica, smanjenju oksidativnog stresa i jačanju imuniteta, što se smatra glavnim razlogom povoljnog učinka.

Istraživači ipak napominju da studija ima ograničenja: provedena je samo na korejskoj populaciji, praćenje je trajalo relativno kratko (osam godina), a svi gastrointestinalni karcinomi bili su objedinjeni.

Za praktičnu primjenu, istraživači navode primjere: 188 grama bijelog voća i povrća odgovara otprilike porciji nasjeckane cvjetače, jednoj većoj jabuci ili dvjema malim bananama. Za crveno i ljubičasto povrće dovoljne su otprilike dvije kriške rajčice ili nekoliko jagoda, prenosi Index.hr.

Stručnjaci poručuju: "Studija pokazuje da povećan unos voća i povrća može smanjiti rizik od gastrointestinalnih karcinoma." Cilj bi trebao biti barem oko 300 grama voća i 450 grama povrća dnevno, uz raznolike načine pripreme koji dodatno povećavaju dostupnost nutrijenata, npr. laganim kuhanjem na pari, dodavanjem zdravih masnoća ili fermentacijom povrća.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo