18.08.2025 / 11:00 Ljepota i Zdravlje - Bolesti srca

Kardiolozi mole ljude da češće jedu jedan izvor proteina, posebno stariji

Kardiolozi mole ljude da češće jedu jedan izvor proteina, posebno stariji
Foto: Arhiv

Bolesti srca pogađaju mnoge ljude širom svijeta i predstavljaju jedan od najčešćih zdravstvenih problema.


Nažalost, upravo su one i vodeći uzrok smrti kod muškaraca i žena, odgovorne za svaku treću smrt. Budući da se rizik povećava s godinama, kardiolozi naglašavaju važnost praćenja rizičnih faktora.

Iako genetiku ne možemo kontrolisati, način života, uključujući ishranu, može igrati presudnu ulogu.

Kardiolozi ističu da se ishrana za zdravlje srca treba bazirati na voću i povrću, ali i da je izbor proteina jednako važan.

„Učinak proteina na zdravlje srca zavisi od njegovog izvora“, objašnjava kardiologinja dr. Supreeti Behuria za Parade.

Kardiolog dr. Cheng-Han Chen dodaje da bi losos trebao biti češći izbor na tanjiru, posebno nakon 60. godine života.

„Losos je visokokvalitetan protein i odličan izbor za zdravlje srca. To je jedan od najboljih prirodnih izvora omega-3 masnih kiselina“, kaže dr. Chen.

Dr. Behuria potvrđuje: „Losos je dobar izvor visokokvalitetnih proteina, a sadrži i relativno mnogo omega-3 masnih kiselina.“

Preporučuje se konzumirati ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama dvaput sedmično

Omega-3 masne kiseline mogu povećati nivo HDL („dobrog“) holesterola i sniziti LDL („loš“) holesterol, tvrdi dr. Chen. Također pomažu u smanjenju upala u tijelu, što je važno jer je hronična upala povezana s bolestima poput dijabetesa tipa 2 i raka.

Proteini imaju i širu ulogu u očuvanju zdravlja srca, naglašava dr. Chen.

„Proteini pomažu u očuvanju mišićne mase, a budući da je srce također mišić, održavanje mišićne snage koristi njegovoj funkciji.“

Dodaje da proteini podržavaju zdravlje krvnih sudova, pomažu u regeneraciji tkiva i održavanju zdrave tjelesne težine.

Preporuka je konzumirati ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama dva puta sedmično.

„Pripremajte je na zdrav način, poput pečenja u rerni ili na roštilju, a ne prženjem“, zaključuje dr. Behuria.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo