30.09.2025 / 09:48 Ljepota i Zdravlje - Ojačajte imunitet

Zaštitite se od prehlada: Prirodni saveznici imunog sistema

Zaštitite se od prehlada: Prirodni saveznici imunog sistema
Foto: Ilustracija

Sa dolaskom jeseni i hladnijim vremenskim uslovima, kašalj, zapušen nos i grebanje u grlu postaju sve učestaliji. 

Sezona prehlada i virusa je na pragu, a među najčešćim infekcijama su respiratorne bolesti koje izazivaju rinovirusi. Iako su ovi virusi česti uzročnici prehlada, njih je moguće izbjeći ako ojačamo imuni sistem – između ostalog i pomoću namirnica koje već imamo u kuhinji.

Kako ojačati imunitet prirodnim putem?

Poznata njemačka doktorica i autorka nekoliko knjiga o imunitetu, Franciska Rubin, preporučuje sljedeće prirodne pojačivače imunosti:

Moćni med

Med ima antibakterijsko dejstvo zahvaljujući vodonik-peroksidu koji proizvodi enzim u pčelinjoj pljuvački. Također sadrži flavonoide i korisne kiseline koje podržavaju zdravu crevnu floru i podstiču rast bifidobakterija – važnih za jačanje imuniteta. Austrijska studija je pokazala da redovna konzumacija meda značajno poboljšava imuni status. Dr Rubin savjetuje da se uzimaju dvije kašike meda dnevno tokom osam sedmica, bilo samostalno ili u toplim napicima (ne vrućim).

Svestrani đumbir

Đumbir je važan saveznik u borbi protiv jesenjih i zimskih virusa. Sadrži bioaktivne spojeve kao što su gingeroli i šogaoli koji mogu stimulisati odbranu sluzokože i smanjiti upale. Pomaže u borbi protiv respiratornih virusa poput RSV i ometa procese koji virusima omogućavaju razmnožavanje. Pijte čaj od đumbira, dodajte ga jelima ili pomiješajte sa medom i limunovim sokom. Limun, bogat vitaminom C, dodatno pojačava imunitet.

Esencijalni vitamin C

Vitamin C smanjuje rizik od virusnih infekcija i skraćuje trajanje bolesti kao što su prehlada i gripa. Ukoliko ne volite čaj, možete svakodnevno uzimati kašičicu ovog vitamina u obliku dodatka prehrani.

Recept za snažan pojačivač imuniteta

Sastojci:

50 grama đumbira,

1 organski limun,

500 grama tečnog meda,

Tegla sa poklopcem.

Priprema:

Dobro operite korijen đumbira i sitno ga izrendajte. Operite limun i isjecite na tanke kriške. Sve stavite u teglu i prelijte medom. Zatvorite teglu i ostavite da odstoji.

Kao prirodni lijek, uzimajte kašičicu ovog meda sa đumbirom tri puta dnevno tokom tri sedmice, zatim napravite pauzu od sedam dana i nastavite još tri sedmice, preporučuje dr Rubin.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo