0°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 0°C

19.03.2020 / 20:37 KORONAVIRUS - Razgovor za Vijesti.ba

Milica Colamarino: Moguća apsolutna zabrana izlaska iz kuće u Italiji

Milica Colamarino: Moguća apsolutna zabrana izlaska iz kuće u Italiji
Foto: Vijesti.ba
Najnoviji podaci Civilne zaštite u Italiji govore da ukupan broj zaraženih, preminulih i onih koji su ozdravili od koronavirusa u toj zemlji danas iznosi 41.035.

U protekla 24 sata preminulo je 427 osoba, od kojih dva doktora iz grada Como, što ukupno čini 10 preminulih medicinara.

U Italiji je broj preminulih prevazišao broj žrtava u Kini od koronavirusa, te od početka pandemije iznosi 3.405.

U porastu je i broj osoba koje su ozdravile i zaključno s današnjim danom ih je 3.778 uspješno izliječeno.

Na osnovu zvaničnih informacija trenutno je 33.190 osoba pozitivnih na koronavirus.



Sve ove podatke za Vijesti.ba sakupila je hrabra i neumorna Bosanka rodom iz Foče Milica Kunarac Colamarino (30).

Milica se udala za Antonija (39) i već dvije godine živi u italijanskom gradiću sa 60-ak hiljada stanovnika Civitanova Marche, smještenom u provinciji Macerata na istoku Italije.

Na svom Facebook profilu iz dana u dan svoje prijatelje i poznanike u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori redovno i detaljno izvještava o najnovijim dešavanjima u zemlji u obliku čizme. Cilj joj, kaže, nije da sije strah ili podiže paniku, već da sa svima podijeli svoja iskustva i proširi im vidike.



S obzirom na svakodnevni porast žrtava, Kunarac ističe da je italijanski premijer Giuseppe Conte prolongirao trajanje karantina, te otvaranja škola i drugih aktivnosti neće biti do 3. aprila, kao što je prvobitno bilo planirano.

Conte kaže, prenosi naša sagovornica, da sve dok se ne dosegne vrhunac virusa, neće se moći govoriti o ukidanju karantina u Italiji.

- Spekuliše se da će jedini način zaustavljanja pandemije u zemlji biti stroga izolacija i obustavljanje svih aktivnosti, uz apsolutnu zabranu izlaska iz kuće - poručila je Kunarac.

Iz grada Bergamo, dodaje, danas je upućen hitan poziv svim medicinskim sestrama i doktorima, čak i onim penzionisanim - ali manje od dvije godine, da se pridruže i pomognu u liječenju sve većeg broja zaraženih.



Italija očekuje i pomoć Kine, te bi trebalo stići 100 miliona zaštitnih maski, ljekari i ostalo medicinsko osoblje, kaže naša sagovornica.

Ulice su gotovo skroz prazne, govori nam Milica, potkrijepivši to fotografijama koje je danas zabilježila tokom šetnje gradićom Civitanova Marche.

- Redovi su dugi samo ispred apoteka i supermarketa, gdje se zbog virusa radi u specijalnim uslovima. Veliki dio građana shvata ozbiljno naređenja i pridržava ih se, ali strah od zaraze ih tjera na ekstremne kupovine namirnica. U marketima je crvenim trakama na podu obilježeno rastojanje između kupaca te sam danas prisustvovala sceni na kasi gdje su se dvije starije gospođe posvađale jer je jedna za nekih deset centimetara ugrozila "sigurnu zonu" ove druge - govori Milica.



Kao i u svim zemljama, nastavlja naša sagovornica, od početka pandemije veliki je broj i onih koji ne smatraju da su potrebne sve poduzete mjere opreza, te na najrazličitije načine ugrožavaju svoje zdravlje i onih u okolini.

- U periodu od 11. do 18. marta na ulici je kontrolisano 1.226.169 osoba, od kojih je prijavljeno 51.892 lica zbog nepoštivanja naređenja, te 1.126 zbog lažnih izjava o izlasku iz kuće. Veliki broj preduzeća je zbog neispunjavanja uslova zatvoren te je podnijeta tužba protiv vlasnika - zaključuje Milica Kunarac Colamarino u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo