32°C
Mostar 36°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 38°C
Bihać 31°C

13.04.2020 / 16:26 KORONAVIRUS - Održana videokonferencija

Košarac sa Pašalićem i Dedićem o konkretnim koracima pomoći domaćim poljoprivrednicima

Košarac sa Pašalićem i Dedićem o konkretnim koracima pomoći domaćim poljoprivrednicima
Foto: Vijesti.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas videokonferenciju sa ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i Federacije BiH Šemsudinom Dedićem, ...

... te predstavnicima kompanija koje posluju u mesnoj industriji.

Ministar Košarac izrazio je podršku mjerama entitetskih vlada i resornih ministarstava u cilju ublažavanja posljedica epidemije korona virusa na domaću poljoprivredu. Ministar Košarac rekao je da je potpuno posvećen zaštiti domaće privrede, naglasivši da će njegova politika, kao resornog ministra, ići upravo u tom pravcu u koordinaciji sa svim nivoima vlasti u BiH.

Na današnjoj videokonferenciji razgovarano je o problemima u mesnoj industriji, s fokusom na ostvarene viškove proizvodnje i mogućnost njihovog plasmana na tržište. Konstatovano je da je neophodno uspostaviti jasnu i kontinuiranu komunikaciju između proizvođača i prerađivača mesa kako bi se na efikasniji način mogli rješavati uočeni problemi.Zaključeno je da će resorna entitetska ministarstva na temelju egzaktnih podataka o prerađivačkim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH dostaviti spiskove proizvođača koji ostvaruju višak proizvodnje, u cilju pomoći domaćim poljoprivrednim kapacitetima.

Ministar Košarac naglasio je da će od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražiti da u koordinaciji sa nadležnim tijelima u Federaciji BiH i Distriktu Brčko ubrza proces ukidanja vakcinacije protiv klasične svinjske kuge. Naglasio je da je Republika Srpska u tom pogledu završila svoj dio posla. Ministar Košarac precizirao je da će nakon realizacije ove mjere biti omogućen nastavak izvoza svinjskog mesa u Makedoniju, što će značajno olakšati posao domaćim privrednim proizvođačima.U cilju pomoći domaćim poljoprivrednim kapacitetima, ministar Košarac najavio je da će od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražiti i da u koordinaciji sa Evropskom komisijom ispita mogućnost da BiH tranzitno koristi granični prelaz Bijača kako bi preko luke Ploče mogla izvoziti živu stoku na tržišta trećih zemalja.

Učesnici današnje videokonferencije izrazili su podršku nastojanjima ministra Košarca da se u komunikaciji i saradnji svih nivoa vlasti u BiH odgovori na postojeće izazove u domaćoj privredi. Istaknuto je da će se nastaviti sa ovakvim modelom komunikacije, te najavljeno da će naredni sastanak biti održan za desetak dana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo