7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

04.05.2020 / 14:55 KORONAVIRUS - Pomoć privredi

Dom naroda podržao "antikorona zakon" Vlade FBiH

Dom naroda podržao "antikorona zakon" Vlade FBiH
Foto: Vijesti.ba
Većinom glasova Doma naroda FBiH usvojen je Korona-zakon koji je predložila Vlada FBiH. Za je glasao 31 delegat, protiv je bilo 16, a suzdržan je bio jedan jedan delegat.

Nakon pojedinačnog izjašnjavanja zaključeno je da je ipak 32 delegat glasao "Za" Korona-zakon, što je dovoljno da bi ovaj zakon prošao parlamentarnu proceduru.

Prethodno je okončana rasprava o Korona-zakonu koji je predložila Vlada FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je ranije 'korona zakon' treba biti usvojen na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH kako bi se Vlada mogla baviti novim mjerama koje će uslijediti.
 
- Od četiri do šest mjeseci je provodiv zakon, a poslije toga će uslijediti nove mjere koje su znatno strukturiranije i na kojima se trenutno radi - potvrdio je Novalić.
 
Budući da su neki delegati tokom rasprave izrazili uglavnom nezadovoljstvo zakonskim rješenjima poručio im je da „ne postoji izgrađena teorija da se na adekvatan način odgovori ekonomskih posljedicama koje donosi pandemija“, te da je 'korona zakon' samo prvi korak u rješavanju novonastalih problema.
 
Između ostalog, zakon predviđa da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.
 
- Također, zakon na određen način predviđa refundaciju mjeseca marta - dodao je Novalić.

Subvencioniranje doprinosa za svakog zaposlenog vršit će se na način da se za penziono - invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM, i to ukoliko u mjesecu za koji se vrši obračun plaće imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u januaru i februaru 2020. godine.
 
Osim subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, zakon predviđa obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.
 
Imajući u vidu posljedice pada prihoda izazvanih stanjem nesreće, kao i da se obaveza usklađivanja penzija, invalidnina, drugih socijalnih davanja i plaća neće vršiti u 2020. godini ovim zakonom je propisano da će se održavanje stabilnosti pojedinih isplata na dostignutom nivou (penzija, invalidnina i drugih socijalnih davanja) osigurati uštedama u okviru budžeta Federacija za 2020. godinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo