14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

14.12.2020 / 08:09 KORONAVIRUS - Covid-19

Privremeno popuštanje nekih mjera u Sloveniji do Božića

Privremeno popuštanje nekih mjera u Sloveniji do Božića
Foto: AFP / Vijesti.ba
Nakon najstrožih mjera uvedenih krajem listopada, slovenska je vlada donijela odluku da će se neke od njih ublažiti, pa će od 15. do 23. prosinca djelomice biti obnovljen javni prijevoz, a ponovo će početi raditi i neke uslužne djelatnosti.

U cijeloj državi u tom će razdoblju u smanjenom opsegu biti obnovljen javni prijevoz, uz poštivanje epidemioloških mjera i smanjeni broj putnika u vozilima, a dopušta se i rad autopraonica, cvjećarnica, kemijskih čistionica i salona za njegu, objavio je u nedjelju navečer tijekom sjednice vlade premijer Janez Janša na Twitteru.

Ublažene su i neke mjere ograničenja kretanja u vrijeme epidemije, ali samo u  4 od 12 statističkih regija, onima koje trenutno imaju manju incidenciju koronavirusa, odnosno bolju epidemiološku sliku od ostalih.

Riječ je o Središnjoj regiji koja uključuje i područje Ljubljane, te Goriškoj, Obalno-kraškoj i Gorenjskoj regiji.

U njima će stanovnici moći izlaziti i izvan područja općina, ali ne i izvan regijske granice, dok za  sve ostale zatvaranje u općinama boravišta vrijedi i dalje, prenosi hina.

No, slobodom kretanja unutar  tih regija moći će se koristiti samo oni koji su na mobilne telefone instalirali aplikaciju za praćenje kontakata, što je odluka kojom se želi potaknuti da se što više primjenjuje, ali je odmah naišla na kritike u javnosti.

U spomenute 4 regije s boljim  epidemiološkim stanjem do 23. prosinca smiju raditi i trgovine odjeće i obuće, te prodavaonice sportske opreme, no zabrana napuštanja stana i kuće od 21 do 6 sati, odnosno policijski sat ostaju i dalje na snazi za područje cijele države.

Vlada je nakon sjednice objavila da će o režimu mjera za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana javnost biti naknadno obaviještena.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo