8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

28.12.2020 / 14:47 KORONAVIRUS - Covid-19

Njemačka planira povećati vlastitu proizvodnju vakcine

Njemačka planira povećati vlastitu proizvodnju vakcine
Foto: Vijesti.ba
Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je u ponedjeljak da se planira  povećanje domaće proizvodnje vakcina protiv koronavirusa razvijenog na njemačkom tlu.

"Sve radimo zajedno s BioNTech / Pfizerom kako bi ovdje u Njemačkoj mogliuspostaviti dodatni proizvodni pogoni", rekao je Spahn za emitera ZDF.

Cilj je započeti proizvodnju vakcina u pogonu u Marburgu, u njemačkoj pokrajini Hesse, do februara ili marta, rekao je ministar.

Njemački  BioNTech već je preuzeo pogon od švicarskog farmaceutskog diva Novartis, ali kaže da su mu potrebne neke preinake prije nego što proizvodnja počne, prenosi dpa.

Spahn je odbio zahtjeve za većom brzinom, rekavši da se proizvodnja vakcina ne može ubrzati po volji u nekoliko sedmica.

U međuvremenu, njemački nstitut za kontrolu bolesti, Robert Koch (RKI), očekuje u roku od dva dana pouzdane podatke o tome djeluje li vakcina BioNTech / Pfizer protiv mutiranog soja za koji se vjeruje da je potekao iz Britanije.

"Prema dosad dostupnim podacima, čini se da bi vakcina i dalje trebalo djelovati," rekao je Thomas Mertens, predsjednik Stalne komisije za vakcinisanje RKI za ZDF.

Komentari dolaze dan nakon što su dijelovi Njemačke imali problema tokom  prvog dana kampanje masovnog vakcinisanja.

Vakcinisanja su sada nastavljena u bavarskoj regiji Gornja Frankonija, gdje su u nedjelju zabilježeni problemi sa skladištenjem vakcine u hladnjačama na minus 70 stupnjeva Celzijevih.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo