0°C
Mostar 4°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

31.01.2021 / 12:38 KORONAVIRUS - Vakcinacija zdravstvenih radnika

Izrael šalje Palestini 5.000 doza vakcina

Izrael šalje Palestini 5.000 doza vakcina

Izrael je pristao da Palestincima da 5.000 doza vakcina protiv korona virusa kako bi se vakcinisali zdravstveni radnici koji su najviše izloženi mogućoj zarazi, saopštio je kabinet izraelskog ministra odbrane Benija Ganca.

Jevrejska država je sada prvi put potvrdila transfer vakcina Palestincima koji uveliko zaostaju za izraelskom brzom kampanjom vakcinacije, odnosno nijesu još primili nijednu vakcinu.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je izrazila zabrinutost zbog takve razlike između Izraelaca i Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali i blokiranom pojasu Gaze.

Međunarodne organizacije za ljudska prava i eksperti UN su rekli da je Izrael kao okupatorska sila odgovoran za dobrobit Palestinaca na tim teritorijama.

Izrael međutim tvrdi da na osnovu privremenih mirovnih sporazuma iz 90-tih godina prošlog vijeka nije odgovoran za Palestince i da nije dobio nikakav zahtjev za pomoć.

Gancov kabinet je danas saopštio da je transfer odobren, ali nije navedeno kada će se desiti, niti su palestinski zvaničnici išta komentarisali.

Izrael je u svjetskom vrhu po vakcinisanju svog stanovništva poslije postignutih ugovora sa farmaceutskim gigantima Fajzerom i Modernom.

Ministarstvo zdravlja Izraela kaže da je gotovo jedna trećina od 9,3 miliona stanovnika primila prvu dozu vakcine, dok je oko 1,7 miliona primilo obje doze.

Imunizacijom su obuhvaćeni izraelski Arapi i Palestinci koji žive u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Za razliku od njih Palestinci na Zapadnoj obali pod autonomnom vladom Palestinske uprave i oni u Gazi pod kontrolom Hamasa nijesu uključeni.

Palestinska uprava pokušava da nabavi vakcine preko Kovaks programa SZO, ali taj proces sporo teče.

To je odraz globalne nejednakosti pristupu vakcinama jer bogate zemlje nabavljaju veliki deo doza, ostavljujući siromažne države daleko iza sebe u borbi za javno dravlje i za prevazilažnje ekonomskih posljedica pandemije.

To je takođe postalo još jedna prepreka u decenijskom bliskoistočnom sukobu iako je virus izazvao haos na obje strane.
(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo