1°C
Mostar 5°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

09.02.2021 / 11:06 KORONAVIRUS - Upozorenje ljekara

Pušenje je mnogo opasnije od COVID-19

Pušenje je mnogo opasnije od COVID-19
Foto: Ilustracija
Pandemija COVID-19 je za nešto više od godinu dana u svijetu odnijela 2,3 miliona života, dok od bolesti čiji je uzročnik pušenje godišnje umire 7,2 miliona ljudi, navodi turski specijalista pulmologije Muhammed Emin Akkoyunlu.

Akkoyunlu, pulmolog univerzitetske bolnice Medipol Mega u Istanbulu, u razgovoru za AA ističe da je pušenje jedan od najvećih problema čovječanstva već 150-200 godina i da Svjetska zdravstvena organizacija pušenje ocjenjuje kao epidemiju i bolest.

Uzimajući za primjer svoju zemlju, Akkoyunlu navodi da se u Turskoj godišnje potroši 15 milijardi dolara na pušenje i bolesti koje ono izaziva, dok u svijetu taj broj prelazi bilion dolara.

“Pušenje svake godine ubije 7,2 miliona ljudi u svijetu, dok je koronavirus, koji je zahvatio cijeli svijet, za godinu i dva mjeseca ubio 2,3 miliona ljudi. Kada uporedimo pušenje i COVID-19, jasno je da pušenje predstavlja mnogo ozbiljniji problem”, rekao je Akkoyunlu.

Podsjeća da je pušenje uzročnik gotovo svih kardiovaskularnih bolesti, te dodaje da su i sve vrste karcinoma povezane s pušenjem.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo